Θεραπευτικές Προσεγγίσεις στην Λογοπαθολογία


Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διαδικασία της θεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης στις επικοινωνιακές διαταραχές παιδιών και ενηλίκων. Ειδικότερα το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις μεθόδους ανάλυσης των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης/διάγνωσης καθώς και στην διατύπωση της στοχοθεσίας και την οργάνωση του πλάνου της λογοθεραπευτικής παρέμβασης, σε ένα μεγάλο αριθμό διαταραχών λόγου και ομιλίας, όπως είναι οι αρθρωτικές και φωνολογικές διαταραχές, οι γλωσσικές εξελικτικές διαταραχές, οι μαθησιακές δυσκολίες, η δυσρυθμία ομιλίας, οι διαταραχές φωνής, ακοής, κατάποσης οι νευρογενείς επίκτητες διαταραχές ενηλίκων (αφασία, απραξία, δυσαρθρία). Γίνεται αναφορά σε βασικές θεραπευτικές μεθόδους, σε κλινικές και συμβουλευτικές δεξιότητες του θεραπευτή (σχέσεις θεραπευτή-ασθενή και κλινικό απόρρητο). Ακόμα, γίνεται αναφορά στη διεπιστημονική προσέγγιση/παρέμβαση στον ασθενή καθώς και στην ολιστική μέθοδο αποκατάστασης. Αναφέρεται ο τρόπος συγγραφής της έκθεσης αξιολόγησης και προόδου του ασθενούς (SOAP-ΥΑΑΠ).


Στόχοι Μαθήματος

Συλλέγει πληροφορίες για τον ασθενή από το λογοπαθολογικό ιστορικό, από άλλες ειδικότητες και από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Αναλύει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Διατυπώνει μακροπρόσθεσμους και βραχυπρόθεσμους θεραπευτικούς στόχους. Οργανώνει θεραπευτικά προγράμματα αποκατάστασης για συγκεκριμένες διαταραχές επικοινωνίας παιδιών και ενηλίκων. Γράφει εκθέσεις αξιολόγησης και προόδου του ασθενή. Παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

  Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση.  


Περιεχόμενα

Βασικά συστατικά στοιχεία του γλωσσικού συστήματος. Αναφορά στους γλωσσολογικούς τομείς φωνολογίας, μορφολογίας, σημασιολογίας, σύνταξης και πραγματολογίας. Θεωρητική παρουσίαση συγκεκριμένων διαταραχών λόγου-επικοινωνίας σε παιδιά-ενήλικες. Ανάλυση της φύσης, των χαρακτηριστικών και της αιτιολογίας ενός αριθμού διαταραχών. Ερμηνεία διαφόρων μοντέλων/τρόπων θεραπευτικής προσέγγισης στις διαταραχές αυτές. Βασικές αρχές, στοχοθεσία και στρατηγικές στη θεραπευτική παρέμβαση. Ατομική-ομαδική θεραπεία. Έννοιες πρώιμης παρέμβασης και συμβουλευτικής για λογοθεραπευτές. Τεχνικές συμβουλευτικής στις επικοινωνιακές διαταραχές.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μελπομένη (Μελίνα) Νησιώτη
Τμήμα: Λογοθεραπείας
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ηπείρου
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ