Διαγνωστικές Προσεγγίσεις στη Λογοπαθολογία


Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη διαδικασία της αξιολόγησης, ανίχνευσης και διάγνωσης στις διαταραχές της επικοινωνίας παιδιών και ενηλίκων. Ειδικότερα, το μάθημα εισάγει τους φοιτητές στα μοντέλα αξιολόγησης (Ιατρικό/Αιτιολογικό μοντέλο, Περιγραφικό-Αναπτυξιακό μοντέλο, Συστημικό-Συλλογικό μοντέλο) και καταρτίζει τους σπουδαστές στη μεθοδολογία της αξιολόγησης και εκτίμησης ενός μεγάλου αριθμού διαταραχών λόγου ομιλίας, όπως είναι οι διαταραχές άρθρωσης και φωνολογίας, γλωσσικές εξελικτικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, δυσρυθμία ομιλίας, διαταραχές φωνής, ακοής, νευρογενείς επίκτητες διαταραχές ενηλίκων (αφασία, απραξία, δυσαρθρία). Γίνεται αναφορά στην εναλλακτική/ανεπίσημη αξιολόγηση καθώς και σε ένα πλήθος διαγνωστικών τεστ-εργαλείων σταθμισμένων ή μη που είναι προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα και σε αυτά που χρησιμοποιούνται διεθνώς.


Στόχοι Μαθήματος

Κατανοεί την ορολογία, τις αρχές, τους σκοπούς και τις μεθόδους της διαδικασίας αξιολόγησης. Διακρίνει τις διαφορετικές διαγνωστικές προσεγγίσεις στην αξιολόγηση/ ανίχνευση των διαταραχών της επικοινωνίας. Γνωρίζει τα διαγνωστικά σταθμισμένα τεστ-εργαλεία λογοθεραπείας που χρησιμοποιούνται στον Ελληνικό χώρο και διεθνώς. Εφαρμόζει τις μεθόδους εναλλακτικής ή επίσημης αξιολόγησης και να αναλύει τα αποτελέσματά τους κατά περίσταση. Αναλύει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τα καταγράφει στην έκθεση αξιολόγησης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση


Περιεχόμενα

Βασική ορολογία, σκοπός και αρχές της διαδικασίας αξιολόγησης, παρουσίαση θεωρητικών μοντέλων αξιολόγησης και διάγνωσης. Τομείς (περιοχές) και μέθοδοι ανίχνευσης/αξιολόγησης / διάγνωσης. Παρουσίαση συγκεκριμένων διαταραχών λόγου-ομιλίας σε παιδιά και ενήλικες. Τρόποι αξιολόγησης συγκεκριμένων διαταραχών λόγου-ομιλίας. Προσαρμογή και εφαρμογή ανεπίσημης/επίσημης αξιολόγησης σε συγκεκριμένα είδη διαταραχών παιδικού / και πληθυσμού ενηλίκων. Ανάλυση και εφαρμογή σταθμισμένων / ή μη διαγνωστικών τεστ/εργαλείων ανάλογα με το είδος της επικοινωνιακής διαταραχής

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μελπομένη (Μελίνα) Νησιώτη
Τμήμα: Λογοθεραπείας
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ηπείρου
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ