Διατροφή & Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις Ι (Θεωρία & Άσκηση Πράξη)


Προσαρμογή του οργανισμού στην κύηση. Αύξηση του βάρους της εγκύου. Αλλαγή στη σύσταση του σώματος και κατανομή του επιπλέον βάρους σε διαφορετικούς ιστούς. - Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι συνέπειές της. Συσχετισμός βάρους και ύψους της εγκύου. Αύξηση του εμβρύου. Διατροφή πριν την κύηση. Διατροφή κατά την κύηση. Διαβήτης κύησης. Συνδυασμοί τροφών για τις φυτοφάγους εγκύους. Συστάσεις για την έγκυο που εργάζεται. - Παιδική διατροφή. Διατροφικές απαιτήσεις του βρέφους σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και ενέργεια. Απαιτήσεις του βρέφους σε ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. - Μέθοδοι διατροφής του βρέφους. Σύγκριση θηλασμού και τεχνητής διατροφής. - Ενδοκρινολογικές αλλαγές στον πεπτικό σωλήνα μετά τη γέννηση. - Διατροφικές διαταραχές της πρώτης βρεφικής ηλικίας. Διατροφικές ανεπάρκειες της δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Διατροφή παιδιών ηλικίας 1-4 ετών και διατροφικές διαταραχές κατά την ηλικία αυτή. Διατροφή κατά την σχολική ηλικία και κατά την εφηβεία και διατροφικές διαταραχές της ηλικίας αυτής. - Διατροφική αγωγή και αγωγή υγείας κατά την ανάπτυξη: Στόχοι, περιεχόμενο, μέθοδοι (επικοινωνίας, βελτίωσης στάσεων και διατροφικής συμπεριφοράς). Υλοποίηση προγραμμάτων διατροφικής παρέμβασης κατά την ανάπτυξη (σχεδιασμός, εφαρμογή, αξιολόγηση). ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Εισαγωγή -Χρήση πινάκων -Γνωριμία με τα όργανα και τις μεθόδους -Προσδιορισμός ισοδυνάμων τροφίμων -Αναλυτική γνώση των τροφίμων και των περιεχομένων συστατικών -Διαιτολόγια φυσιολογικής εγκύου -Διαιτολόγια εφήβου εγκύου -Διαιτολόγια παχύσαρκης εγκύου. -Διατροφή βρέφους 1-6 μηνών -Διατροφή βρέφους 6-12 μηνών -Διαιτολόγια παιδιών 1-3 ετών και 3-6 ετών -Διαιτολόγια παιδιών 6-9 ετών -Διαιτολόγια εφήβων -Υποθερμιδικές δίαιτες για παιδιά -Δίαιτες για κλινήρη παιδιά.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ενέργεια κατά την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τις διάφορες φάσεις της ανάπτυξης (εμβρυϊκή ηλικία, βρεφική ηλικία, προσχολική/ σχολική ηλικία και εφηβεία) και στην εμβάθυνση των γνώσεων τους στις μεθόδους εκτίμησης διαιτητικής πρόσληψης και ενεργειακών δαπανών/ φυσικής δραστηριότητας. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με τις βασικές αρχές σύνταξης διαιτολογίου για υγιείς καταστάσεις από την κύηση και τον θηλασμό μέχρι και την εφηβική ηλικία.   The learning outcomes of this lesson for the students are: a) to understand the dietary needs of the human body in energy, macro- and micronutrients during the life cycle (pregnancy, lactation, babyhood, childhood, adolescence) b) to understand and be familiar with the assessment methods of diettary intake and energy expenditure c) to be familiar with the design of an adequate nutritious diet plan of a healthy person or population through the life cycle form pregnancy to adolesence 


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

1. Εκτίμηση Θρεπτικής Κατάστασης (Nutritional Assessment)


Περιεχόμενα

1. Μεθοδοι αξιολόγησης διαιτητικής πρόσληψης (Methods of Dietary Assessment) 2. Μέθοδοι αξιολόγησης ενεργειακής δαπάνης (Methods of Energy Expenditure assessment) 3. Βασικές αρχές ισορροπημένου διαιτολογίου για υγιή άτομα ή πληθυσμό (Principles of a balanced Diet for an individual and the population) 4. Διατροφικές συστάσεις για τον Ελληνικό πληθυσμό (Dietary Guidelines for the Hellenic population) - Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής (Mediterranean Diet Pyramid) 5. Διατροφικές συστάσεις για φυσιολογικού βάρους, παχύσαρκη και έφηβη εγκυμονούσα (Dietary Guidelines for normal weight/ obese/ adolescent pregnant woman) 6. Διατροφικές συστάσεις για φυσιολογικού βάρους, παχύσαρκη και έφηβη θηλάζουσα (Dietary Guidelines for normal weight/ obese/ adolescent lactated woman)  7. Μητρικός θηλασμός (Maternal lactation) 8. Διατροφικές συστάσεις για βρέφη 0-6 μηνών και 6-12 μηνών (Dietary Guidelines for neonatals of 0-6 and 6-12ms) 9. Διατροφικές συστάσεις για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, φυσιολογικού βάρους και παχύσαρκα (Dietary Guidelines for normal weight/ obese pre-school and primary school children) 10. Διατροφικές συστάσεις για εφήβους φυσιολογικού βάρους και παχύσαρκους (Dietary Guidelines for normal weight/ obese adolescents )

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Αναστασία Μαρκάκη
Τμήμα: Διατροφής και Διαιτολογίας
Ίδρυμα: Άλλο Ίδρυμα
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ