Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού


Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες του πολιτισμικού λογισμικού και των μεθόδων που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και την αξιολόγησή του από επιστήμονες του πολιτισμού. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της τεχνολογίας λογισμικού, δηλαδή στη σύλληψη και ανάλυση απαιτήσεων, στη σχεδίαση με έμφαση στις βάσεις δεδομένων καθώς στην αξιολόγηση του πολιτισμικού λογισμικού. Όσον αφορά στην αξιολόγηση του λογισμικού αναλύονται διαφορετικές μέθοδοι και προσεγγίσεις καθώς και τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν διαφορετικές παραμέτρους του πολιτισμικού λογισμικού. Επιπλέον, το μάθημα περιλαμβάνει έναν κύκλο θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, για την εισαγωγή του σπουδαστή σε έννοιες δημιουργίας και διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος γίνεται μια εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων και τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (Ιστορική αναδρομή, Βασικές έννοιες, Αρχιτεκτονική και μοντέλα δεδομένων, Σχεσιακό μοντέλο δεδομένων και σχεσιακή άλγεβρα, Αντικειμενοστρεφές μοντέλο δεδομένων). Επιπλέον, οι σπουδαστές μαθαίνουν πώς να οργανώνουν τα πολιτιστικά δεδομένα που συγκεντρώνουν σε μια βάση δεδομένων καθώς και η γλώσσα ερωτημάτων SQL. Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη δημιουργία μικρών βάσεων πολιτιστικών δεδομένων καθώς και με τη σχεδίαση ερωτημάτων επιλογής και ενεργειών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας αυτών των δεδομένων.


Στόχοι Μαθήματος

Εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της τεχνολογίας λογισμικού, δηλαδή στη σύλληψη και ανάλυση απαιτήσεων, στη σχεδίαση με έμφαση στις βάσεις δεδομένων καθώς στην αξιολόγηση του πολιτισμικού λογισμικού. Όσον αφορά στην αξιολόγηση του λογισμικού αναλύονται διαφορετικές μέθοδοι και προσεγγίσεις καθώς και τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν διαφορετικές παραμέτρους του πολιτισμικού λογισμικού.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται.


Περιεχόμενα

Το μάθημα αποτελεί το βασικό εισαγωγικό μάθημα στις έννοιες του πολιτισμικού λογισμικού και των μεθόδων που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και την αξιολόγησή του από επιστήμονες του πολιτισμού.    Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες της τεχνολογίας λογισμικού, δηλαδή στη σύλληψη και ανάλυση απαιτήσεων, στη σχεδίαση με έμφαση στις βάσεις δεδομένων καθώς στην αξιολόγηση του πολιτισμικού λογισμικού. Όσον αφορά στην αξιολόγηση του λογισμικού αναλύονται διαφορετικές μέθοδοι και προσεγγίσεις καθώς και τα στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να αξιολογήσουν διαφορετικές παραμέτρους του πολιτισμικού λογισμικού.   Επιπλέον, το μάθημα περιλαμβάνει έναν κύκλο θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων, για την εισαγωγή του σπουδαστή σε έννοιες δημιουργίας και διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Στο θεωρητικό μέρος του μαθήματος γίνεται μια εισαγωγή στις βάσεις δεδομένων και τα συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων (Ιστορική αναδρομή, Βασικές έννοιες, Αρχιτεκτονική και μοντέλα δεδομένων, Σχεσιακό μοντέλο δεδομένων και σχεσιακή άλγεβρα, Αντικειμενοστρεφές μοντέλο δεδομένων). Επιπλέον, οι σπουδαστές μαθαίνουν πώς να οργανώνουν τα πολιτιστικά δεδομένα που συγκεντρώνουν σε μια βάση δεδομένων καθώς και η γλώσσα ερωτημάτων SQL. Στο εργαστηριακό μέρος του μαθήματος οι φοιτητές εξοικειώνονται με τη δημιουργία μικρών βάσεων πολιτιστικών δεδομένων καθώς και με τη σχεδίαση ερωτημάτων επιλογής και ενεργειών προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας αυτών των δεδομένων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Αικατερίνη Καμπάση
Τμήμα: Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά Δημιουργού

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ