ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Ιστορία της Περιβαλλοντικής Επιστήμης, εισαγωγικές έννοιες. Αβιοτικό Περιβάλλον (έδαφος, νερό, ατμόσφαιρα-κλίμα). Βιοτικό Περιβάλλον (ταξινόμηση - λειτουργίες οργανισμών, πληθυσμοί και βιοκοινότητες). Χλωρίδα και βλάστηση. Πανίδα. Υδάτινο Περιβάλλον. Αλληλεπιδράσεις μεταξύ αβιοτικών και βιολογικών στοιχείων του περιβάλλοντος. Αστικά οικοσυστήματα. Ρύπανση περιβάλλοντος. Παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Αειφόρος ανάπτυξη - ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προστασία της φύσης (προστατευόμενα είδη και περιοχές).


Στόχοι Μαθήματος

Εισαγωγή των φοιτητών στην περιβαλλοντική επιστήμη, με στόχο την εξοικείωση τους με ζητήματα διαχείρισης του περιβάλλοντος, αντιμετώπισης περιβαλλοντικών προβλημάτων και αειφορικής διαχείρισης. Μέσα από το μάθημα, οι φοιτητές αποκτάνε σημαντικό υπόβαθρο για την κατανόηση σειράς μαθημάτων επόμενων εξαμήνων.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται


Περιεχόμενα

Αναλυτική Περιγραφή Μαθήματος: Το μάθημα είναι χωρισμένο σε τρεις βασικές ενότητες. Στην 1η ενότητα αναπτύσσονται διαλέξεις σχετικά με την ιστορία της περιβαλλοντικής επιστήμης. Αρχικά γίνεται αναφορά στην κατανόηση του περιβάλλοντος, με βασικά ερωτήματα - αναλύσεις όπως: Τι είναι η περιβαλλοντική επιστήμη και γιατί είναι σημαντική. Πως η επιστήμη μπορεί να υποστηρίξει θεωρίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ακολουθεί διάλεξη για τα περιβαλλοντικα συστήματα, με έμφαση στα οικολογικά συστήματα, στα δομικά στοιχεία της ζωής και στη μεταφορά της ενέργειας. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα οικοσυστήματα, στις οικολογικές πυραμίδες και πως αυτές μπορούν να περιγράψουν τις τροφικές αλυσίδες και τα δίκτυα, ενώ αναλύονται συνοπτικά οι βιογεωχημικοί κύκλοι. Γίνεται αναφορά στην παραγωγικότητα των οικοσυστημάτων, στις αλλεπιδράσεις μεταξύ αβιοτικών και βιοτικών στοιχείων του περιβάλλοντος, της δυναμικής των πληθυσμών και των οικοθέσεων καθώς και στις διαδικασίες ειδογένεσης. Ανάλυση της δυναμικής μεταβολής των φυσικών κοινοτήτων μέσα στο χρόνο. Η 2η ενότητα αναφέρεται διεξοδικά στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στις πιέσεις του περιβάλλοντος και στους τρόπους αντιμετώπισης των. Γίνεται αναφορά στα στερεά και επικίνδυνα απόβλητα με έμφαση στα 1) Τι είναι αυτά και πόσα παράγουμε, 2) Πως μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των αποβλήτων και της μόλυνσης που παράγουμε, 3) Τα θετικά και τα αρνητικά της ανακύκλωσης, 4) Τρόποι απαλλαγής ή αποθήκευσης αποβλήτων. Ακολουθεί διάλεξη με συνοπτική περιγραφή της χρήσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με έμφαση στη χρήση της ηλιακής ενέργειας σε όλες της τις μορφές την παραγωγή ηλεκτρισμού από το νερό, την αιολική ενέργεια, από βιομάζα, από γεωθερμία τη σύντηξη και το υδρογόνο. Γίνεται προβληματισμός στο αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ενεργειακά αειφορικό μέλλον. Αέρια μόλυνση εσωτερικών‐εξωτερικών χώρων, με συνοπτικές αναφορές σε θέματα όπως: δομή της ατμόσφαιρας και διαδικασίες, εξωτερική μόλυνση της ατμόσφαιρας (ρύποι, νέφος και όξινη απόθεση), μόλυνση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, επιδράσεις της αέριας μόλυνσης και τρόπους μείωσης και παρεμπόδισης της μόλυνσης του αέρα. Υπερθέρμανση του πλανήτη, με βασικές υποενότηες σε θέματα όπως το φαινόμενο του Θερμοκηπίου, τις πιθανές (δυνατές;) επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις λύσεις για το πρόβλημα αυτό. Η 3η ενότητα δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική πολιτική και αειφορία, με αναφορές στην ιστορική εξέλιξη της έννοιας της αειφορίας, την οικολογική σκέψη και ανάπτυξη, στην ανθρώπινη αύξηση, στο οικολογικό αποτύπωμα με στόχο τη δημιουργία αειφόρων οικονομιών.  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Ποϊραζίδης
Τμήμα: Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά Δημιουργού

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ