Γονιμότητα Εδαφών - Θρέψη Φυτών - ΘΕΩΡΙΑ


Το μάθημα αποσκοπεί να δώσει στους σπουδαστές τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να: · Μπορούν να διεξάγουν εργαστηριακές αναλύσεις σχετικές με τη θρεπτική κατάσταση των φυτών. · Είναι σε θέση να εκτιμήσουν τη θρεπτικά κατάσταση των φυτών με βάση τις εργαστηριακές αναλύσεις συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο στη θρέψη των φυτών. · Χρησιμοποιούν στατιστικές μεθόδους προκειμένου να συλλέξουν και να επεξεργαστούν δεδομένα σε μια περιοχή και να συσχετίσουν τους διάφορους παράγοντες θρέψης. · Υποστηρίζουν επιστημονικά την οργάνωση και λειτουργία, σχετικών με τη θρέψη των φυτών, εργαστηρίων. · Ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και να προβαίνουν σε συστάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης των φυτών.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα αποσκοπεί εκπαιδεύσει τους σπουδαστές προκειμένου να: Συσχετιστούν οι γνώσεις από το γνωστικό αντικείμενο της γονιμότητας των εδαφών και διαχείρισης των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος με αυτές από την φυσιολογία της θρέψης των φυτών ώστε να καταστεί δυνατή η κατανόηση των τεχνικών εφαρμοσμένης θρέψης και λίπανσης των καλλιεργειών καθώς και της διάγνωση και αντιμετώπιση των διαταραχών θρέψης. Αναπτυχθούν οι τεχνικές και μέθοδοι εφαρμοσμένης θρέψης των βιολογικών καλλιεργειών και στο πως αυτές επηρεάζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Μπορεί να εκτιμηθεί η θρεπτική κατάσταση των φυτών με βάση τις εργαστηριακές αναλύσεις συνεκτιμώντας και άλλους παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο στη θρέψη των φυτών. Εφαρμόζονται οι κατάλληλες μεθόδοι συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σε μια περιοχή και να συσχετίζονται με τους διάφορους παράγοντες θρέψης προεκιμένου να εξυπηρετούν τη διαχείριση της θρεπτικής κατάστασης των διαφόρων καλλιεργούμενων φυτών. Υποστηρίζουν επιστημονικά την οργάνωση και λειτουργία, σχετικών με την γονιμότητα εδαφών και θρέψη των φυτών, εργαστηρίων. Ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και να προβαίνουν σε συστάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης των φυτών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

-


Περιεχόμενα

Διαθεσιμότητα τροφίμων & γεωργική παραγωγή. Αρχές των σχέσεων του συστήματος έδαφος – φυτό. Γονιμότητα εδαφών – παράγοντες που την επηρεάζουν. Θρεπτικά στοιχεία. Πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων και  νερού από το έδαφος και ο φυσιολογικός ρόλος τους στους φυτικούς ιστούς. Παράγοντες που επιδρούν στη θρέψη του φυτού. Διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος, εργαλεία διάγνωσης και αντιμετώπιση διαταραχών θρέψης των φυτών.  Εκτίμηση της γονιμότητας του εδάφους. Εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης των φυτών. Ερμηνεία των αναλυτικών αποτελεσμάτων και συστάσεις. Ολοκληρωμένη διαχείριση θρεπτικών στοιχείων και αντιμετώπιση προβλημάτων θρέψης των φυτών. Αρχές λίπανσης φυτών - λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά - προγράμματα λίπανσης - η σημασία της οικολογίας και των οργανισμών του εδαφους στη θρέψη των φυτών. Θρέψη φυτών - ποιότητα τροφίμων -υγεία καταναλωτών και προστασία περιβάλλοντος.  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Ειρήνη Κατσαλήρου
Τμήμα: Τεχνολογίας Τροφίμων
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ