Εκπαιδευτική Ψυχολογία


Ορισμός και έννοιες-κλειδιά της εκπαιδευτικής ψυχολογίας. Νοημοσύνη και γνωστική ανάπτυξη. Κληρονομικότητα και περιβάλλον. Ατομικές διαφορές. Μηχανισμοί ανάπτυξης. Η θεωρία γνωστικής ανάπτυξης του Piaget. Κριτική της θεωρίας του Piaget και εμπειρική επανεξέταση των ιδεών του. Νοημοσύνη (η ανάπτυξη της μέτρησης της νοημοσύνης, θεωρίες για τη νοημοσύνη). Κίνητρα και συναισθήματα στην εκπαίδευση: Εφαρμογές των θεωριών αιτιακών αποδόσεων στην εκπαίδευση. Αιτιακές αποδόσεις και συναισθήματα. Εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα στην εκπαίδευση. Αυτο-αντίληψη, αυτο-εκτίμηση. Έλεγχος και διοίκηση της τάξης. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού.


Στόχοι Μαθήματος

• Στόχοι του μαθήματος είναι: 1. η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές θεωρίες (νοημοσύνης, γνωστικής ανάπτυξης και κινήτρων) που σχετίζονται με την εκπαίδευση, και 2. η εξοικείωσή τους με τις εφαρμογές τους στην εκπαίδευση. • Αναμένεται οι φοιτητές: 1. να είναι ενήμεροι για τις βασικές θεωρίες νοημοσύνης και γνωστικής ανάπτυξης και 2. να έχουν κατανοήσει την επίδραση των παραγόντων κινήτρων δασκάλου και μαθητών στη διαδικασία της μάθησης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες, ΠΝΥ 201


Περιεχόμενα

• Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Ορισμός, Έννοιες-κλειδιά (διατήρηση πειθαρχίας, μαθησιακή ετοιμότητα, ιδιότητες διακεκριμένων εκπαιδευτικών). • Γνώση που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί. Σημαντικά ζητήματα στη σύγχρονη Εκπαιδευτική Ψυχολογία (κονστρουκτιβισμός, διαφορετικότητα των μαθητών στην τάξη, εξωσχολικές επιδράσεις). • Η θεωρία γνωστικής ανάπτυξης του Piaget: Έννοιες-κλειδιά, στάδια και σημεία κριτικής στη θεωρία. • Ορισμοί της νοημοσύνης. Κλίμακες μέτρησης της νοημοσύνης. • Θεωρίες Νοημοσύνης (Ψυχομετρικές θεωρίες, η θεωρία του Gardner, η θεωρία του Sternberg). • Εφαρμογές των θεωριών αιτιακών αποδόσεων στην εκπαίδευση: Το κίνητρο επίτευξης και οι αιτιακές αποδόσεις. Διαστάσεις των αποδόσεων. Αιτιακές αποδόσεις και συναισθήματα. Εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα. Εσωτερικά κίνητρα και εκπαίδευση. Ο επιτυχημένος δάσκαλος. Η θεραπευτική χρήση των αποδόσεων στο σχολείο. • Ο εαυτός ως πηγή κινήτρου: Η έννοια του εαυτού. Συνθήκες που προάγουν την αυτο-ενημερότητα. Αυτο-εστίαση και έλεγχος δράσης. • Μεθοδολογία έρευνας στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Μέθοδοι μελέτης (πειράματα, παρατήρηση, ατομικές μελέτες περιπτώσεων, ερωτηματολόγια και δημοσκοπήσεις, μετα-ανάλυση, ποιοτική ανάλυση, συνεντεύξεις, ηθογενετική και αιτιολογήσεις). • Ζητήματα δεοντολογίας στην ψυχολογία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γεωργία Παπαντωνίου
Τμήμα: Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Ψυχολογία
Άδεια Χρήσης: CC-Αναφορά Δημιουργού-Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ