Εισαγωγή στην αρχαιολογία του αρχαίου θεάτρου


Το εισαγωγικό αυτό μάθημα ασχολείται με τη γένεση και την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού τύπου του αρχαίου (ελληνικού και ρωμαϊκού) θεάτρου. Η γένεση συζητείται με παράδειγμα το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, η εξέλιξη με την παρουσίαση επιλεγμένων θεάτρων του μεσογειακού χώρου.


Στόχοι Μαθήματος

Οι μαθησιακοί στόχοι είναι στο τέλος του μαθήματος οι φοιτητές να έχουν αποκτήσει γενικές γνώσεις σχετικά με: τις απαρχές και την εξέλιξη του δράματος, τα στάδια εξέλιξης του θεατρικού οικοδομήματος, τη μορφή και τη χρήση του αρχαίου θεάτρου, την κατανομή των αρχαίων θεάτρων, τις γραμματειακές και αρχαιολογικές πηγές, τις διαφορές του ελληνικού από το ρωμαϊκό θέατρο, κάποιες από τις βασικές θεωρίες στην ιστορία της έρευνας για το αρχαίο θέατρο ορισμένες ειδικότερες πτυχές της μελέτης του αρχαίου θεάτρου (όπως είναι το πρόβλημα με τις απεικονίσεις θεατρικών παραστάσεων στην αρχαία τέχνη)


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για την παρακολούθηση του μαθήματος


Περιεχόμενα

Το εισαγωγικό αυτό μάθημα ασχολείται με τη γένεση και την εξέλιξη του αρχιτεκτονικού τύπου του αρχαίου (ελληνικού και ρωμαϊκού) θεάτρου. Η γένεση συζητείται με παράδειγμα το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα, η εξέλιξη με την παρουσίαση επιλεγμένων θεάτρων του μεσογειακού χώρου. Παρουσιάζονται ειδικότερα: Η μορφή της ορχήστρας· η εξέλιξη του σκηνικού οικοδομήματος· οι διαφορές ανάμεσα στα ελληνικά και ρωμαϊκά θέατρα. Ο Βιτρούβιος και η περιγραφή του των θεάτρων της ρωμαϊκής και ελληνικής (ελληνιστικής) εποχής. Η Forma Urbis Romae και η σημασία της για το θέατρο του Πομπηίου· το θέατρο του Πομπηίου. Πορτραίτα ποιητών, ανάγλυφα Μενάνδρου και Ευριπίδη· γλυπτός διάκοσμος (αγάλματα και ανάγλυφα) στο ρωμαϊκής εποχής θέατρο, με μια εισαγωγή στο ρωμαϊκό πορτραίτο. Αγγειογραφία και θέατρο· τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που σχετίζονται με σκηνές από παραστάσεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Μάρτιν Κρέεμπ
Τμήμα: Θεατρικών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Πατρών
Θεματική Περιοχή: Ιστορία και Αρχαιολογία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά Δημιουργού

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ