Παραγωγή και Διαχείριση Πληροφορίας στο Ψηφιακό Περιβάλλον


Το προτεινόμενο μάθημα έχει σαν στόχο να αναλύσει τα νέα εργαλεία και τις νέες δεξιότητες που απαιτούνται στο νέο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο. Με βάση τις βασικές αρχές οπτικοακουστικής παραγωγής και της κυκλοφορίας της πληροφορίας στα νέα διαδικτυακά περιβάλλοντα θα εξεταστούν οι τεχνολογικές αλλαγές και πως αυτές επηρεάζουν τον κάθε δημοσιογράφο. Συνοπτικά θα εξεταστούν τα νέα ψηφιακά εργαλεία και τα μυστικά χρήσης τους καθώς και οι νέες τεχνολογίες στην έρευνα και την δημοσίευση στο διαδίκτυο (metadata, search engines, cloud storage κτλ.) Επίσης, το παρόν μάθημα στοχεύει στο να προσεγγίσει νέους τρόπους διάχυσης της πληροφορίας, όπως αυτοί έχουν προκύψει μέσα στο ψηφιακό περιβάλλον του διαδικτύου (π.χ. δημοσιογραφία των πολιτών, κυκλοφορία της πληροφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακές βάσεις δεδομένων, συναθροιστές περιεχομένου κ.α.)


Στόχοι Μαθήματος

Ο εκπαιδευόμενος, μετά το πέρας των μαθημάτων θα πρέπει να είναι σε θέση να: Αξιολογεί κριτικά το υπό διαμόρφωση νέο ψηφιακό περιβάλλον και την κυκλοφορία της πληροφορίας μέσα σε αυτό Να γνωρίζει βασικά εργαλεία παραγωγής και διάχυσης πληροφορίας στο ψηφιακό περιβάλλον Να μπορεί να κάνει χρήση ειδικευμένων εργαλείων διαχείρισης πληροφορίας Να μπορεί να κάνει χρήση οπτικοακουστικών μέσων παραγωγής πληροφορίας εντός του ψηφιακού περιβάλλοντος


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

-


Περιεχόμενα

Η πληροφορία στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον- Κριτήρια αξιοπιστίας διαδικτυακής πληροφορίας (εισαγωγικό) (Ν. Μ.- Σ. Π.)Η πληθώρα πληροφορίας στο διαδίκτυο και η σημασία της πληροφορίας στη σύγχρονη κοινωνική οργάνωση. Η νέα πληροφορία και η νέα δημοσιογραφία, από το κείμενο στα πολυμέσα.  Το νέο μοντέλο ενημέρωσης, κείμενο, εικόνα, ήχος, μεταδεδομένα. Η ευκολία της διαδικτυακής ανεύρεσης πληροφορίας και η συνεχής έλλειψη επιβεβαίωσης. Ταχύτητα και ποσότητα vs. ποιότητα και αξιοπιστία. Οι νέες τεχνολογίες και οι επιδράσεις τους, smartphones, video DSLR, δημοσιογραφία του multitasking. Η δημοσιογραφία των πολιτών (Σ. Π.)User generated content, web 2.0 και οι αλλαγές στην δημοσιογραφική έρευνα. Ο δημοσιογράφος σαν εργαζόμενος και σαν πολίτης. Η πληροφορία ως οπτικοακουστικό προϊόν: Δημοσιογραφία φιλική προς το χρήστη (Ν. Μ.)Τα βασικά συστατικά εντυπωσιασμού και εμπλοκής του χρήστη στο νέο πληροφοριακό περιβάλλον. Οι βασικές αρχές τηλεοπτικής παραγωγής και η μετεξέλιξη τους στο νέο περιβάλλον.  Κυρίαρχες και εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης στο διαδίκτυο Οργανισμοί, Βάσεις, Μηχανές αναζήτησης. (Σ. Π.)Οι κυρίαρχοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί (π.χ. πρακτορεία ειδήσεων) στο διαδίκτυο. Οι νέοι κυρίαρχοι (μηχανές αναζήτησης ως διανομείς πληροφορίας google, youtube κ.ά.) και οι «περιθωριοποιημένοι» (alternative media).Οι μηχανές αναζήτησης ως πύλες του διαδικτύου. Οι πολιτικές που ακολουθούν και οι τρόποι που ιεραρχούν  το διαδικτυακό περιεχόμενο Η πληροφορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Σ.Π.)Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) ως δίαυλοι πληροφόρησης, αναπαραγωγής, διαμοιρασμού και πολλαπλασιασμού της επιρροής της πληροφορίας. Βασικές Αρχές Εικονοληψίας (Ν. Μ.)Εικονοληψία στο δρόμο,  μικρές κάμερες πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η λήψη  ως πρώτο στάδιο μοντάζ. Συμμετοχική παρατήρηση και παρατήρηση από απόσταση. Στήσιμο κάδρο, ηχος, κίνηση κάμερας, βασικοί κανόνες. Ψηφιακό Βίντεο Ι. Από την λήψη στην Παραγωγή(Ν. Μ.)Είδη ψηφιακού βίντεο, μεταφορά από την κάμερα στον υπολογιστή. Κώδικες βίντεο.Βασικά εργαλεία επεξεργασίας. Αναγνώριση τεχνικών προδιαγραφών βίντεο, κωδικοποιηση και μετατροπή, επίλυση ασυμβατότητας. Ψηφιακό Βίντεο ΙΙ. Παραγωγή (Ν. Μ.)Μοντάζ ειδη και η σημασία τους. Βασικές συμβουλές. Κωδικοποιήση τελικού προϊόντος, βελτιστοποίηση υλικού για το διαδιίκτυο. Λέξεις κλειδιά, metadata, tags, thumbnails. Τράπεζες πληροφοριών- Συναθροιστές πληροφοριών- «Νέφη αποθήκευσης» (cloud storages)- Λογισμικό ανοικτού κώδικα (Σ. Π.)Εφαρμογές και διαδικτυακοί τόποι διαχείρισης της πληροφορίας.Οι κοινότητες ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Πλεονεκτήματα χρήσης και η λογική της εθελοντικής συμβολής στη διάδοση της πληροφορίας και της τεχνολογίας. Βασικά και απαραίτητα εργαλεία. Η άδεια creative commons. Η αειφόρος πληροφορία- Επανανοηματοδοτήσεις στο ψηφιακό περιβάλλον (Ν. Μ.- Σ. Π.)Χρήση αρχειακού υλικού και υλικού media monitoring για τη δημιουργία νέων μηνυμάτων. Παραδείγματα. Ανακεφαλαίωση μαθήματος.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Νίκος Μύρτου, Σταμάτης Πουλακιδάκος
Τμήμα: Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: ΜΜΕ και Επικοινωνίες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ