Θεμελιώσεις


Περιγράφεται η μελέτη και ανάλυση διαφόρων τύπων θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων (επιφανειακές και βαθιές θεμελιώσεις από άοπλο και οπλισμένο σκυρόδεμα) και γίνεται αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας διαστασιολόγησης, όπλισης και κατασκευαστικής τους διαμόρφωσης. Στόχος της διδασκαλίας είναι η κατανόηση των θεωρητικών αρχών σε θέματα Θεμελιώσεων και Αντιστηρίξεων και η δυνατότητα υπολογιστικής αντιμετώπισης βασικών προβλημάτων σε κλασσικές εφαρμογές Θεμελιώσεων.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση: • Να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να μπορεί να αξιολογήσεις τις βασικές φυσικές και μηχανικές παραμέτρους εδάφους και κατασκευής που σχετίζονται με την μελέτη και ανάλυση θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων. • Να διακρίνει και να αντιλαμβάνεται τις διάφορες περιπτώσεις θεμελίωσης, όπως και τον τύπο και την συμπεριφορά στοιχείων αντιστήριξης. • Να μελετήσει ένα μεμονωμένο επιφανειακό θεμέλιο εξετάζοντας αναλυτικά τους ελέγχους σε φέρουσα ικανότητα, καθιζήσεις, ανατροπή, ολίσθηση, άνωση, κάμψη, διάτμηση και διάτρηση. Να μπορεί να υπολογίσει τον απαιτούμενο οπλισμό. • Να εκτιμήσει την αναπτυσσόμενη ένταση και να διαστασιολογήσει συνδετήριες δοκούς. • Να υπολογίσει τη φέρουσα ικανότητα και καθίζηση πασσάλου. • Να υπολογίσει τις εδαφικές ωθήσεις τοίχου αντιστήριξης και να επιλέξει τη διαστασιολόγηση του. • Να συνθέτει λύσεις βάσει των θεωριών που έχει διδαχθεί, αξιολογώντας τις απαιτήσεις του προβλήματος που αντιμετωπίζει, να μπορεί να υποστηρίξει τις λύσεις που προτείνονται και να συγκρίνει επιλέγοντας την καταλληλότερη μεταξύ διαφορετικών προσεγγίσεων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Όχι


Περιεχόμενα

Το μάθημα έχει ως στόχο τη χρήση των βασικών αρχών της Εδαφομηχανικής σε εφαρμογές που σχετίζονται με τον υπολογισμό και τη διαστασιολόγηση Θεμελιώσεων. Αναπτύσσονται μια σειρά από μεθοδολογίες και προσεγγίσεις για τον υπολογισμό και τη διαστασιολόγηση επιφανειακών θεμελιώσεων, βαθιών θεμελιώσεων (πάσσαλοι) και αντιστηρίξεων (τοίχοι οπλισμένου σκυροδέματος). Η ανάπτυξη των επιμέρους θεμάτων γίνεται πάντα με αναφορά στους ισχύοντες Κανονισμούς που διέπουν το σχεδιασμό των συγκεκριμένων έργων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Εμμανουήλ Κίρτας
Τμήμα: Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής (ΤΕ)
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ