Ναρκωτικά


Περιγράφονται οι εξαρτησιογόνες ουσίες (“Ναρκωτικά”), με έμφαση στις φαρμακολογικές και στις τοξικολογικές τους ιδιότητες. Επίσης, γίνεται αναφορά σε ιστορικούς, κοινωνικούς και νομικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη χρήση και την κατάχρηση εξαρτησιογόνων ουσιών.


Στόχοι Μαθήματος

Οι βασικές γνώσεις για τις εξαρτησιογόνες ουσίες αναφέρονται στα εγκύκλια μαθήματα, στα πλαίσια των διαλέξεων για την «ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι». Η εγκατάσταση εξάρτησης αντιμετωπίζεται ως μία σοβαρή παρενέργεια, ενώ παράλληλα αφορά πολλά χρήσιμα φάρμακα, όπως είναι τα ναρκωτικά αναλγητικά (οπιούχα), τα υπνωτικά και τα ηρεμιστικά φάρμακα. Η προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών ενός μαθήματος ειδικά για τα «Ναρκωτικά» έγινε ήδη από το 1981, κατόπιν σχετικού αιτήματος των φοιτητών. Αυτό συνέπεσε με τη διογκούμενη ανησυχία για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο την εποχή εκείνη έπαψε να αφορά μόνον κάποιες ομάδες του κοινωνικού περιθωρίου και άρχισε να εμφανίζεται ως ένα πρόβλημα με ευρύτερες διαστάσεις. Στόχος ενός τέτοιου μαθήματος επιλογής δεν μπορούσε να είναι άλλος από το να προσπαθήσει να βάλει το κοινωνικό αυτό φαινόμενο στη σωστή του βάση, χωρίς τις υπερβολές της περιρρέουσας ατμόσφαιρας, όπως αυτές διαμορφώνονται από ανεύθυνες παρεμβάσεις διαφόρων αυτόκλητων «ειδικών» (κυρίως δημοσιογράφων). Η επικέντρωση πρωτίστως στις φαρμακολογικές ιδιότητες των εξαρτησιογόνων ουσιών προσφέρει στους φοιτητές ένα σταθερό σημείο αναφοράς και έγκυρων γνώσεων, για ένα θέμα που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τους απασχολήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο στην επαγγελματική τους καριέρα. Επειδή πρόκειται για μάθημα με ευρύτερο κοινωνικό ενδιαφέρον, οι φοιτητές πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν συνηθισμένα ερωτήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν και να κληθούν να απαντήσουν στο μέλλον, κατά την άσκηση του ιατρικού τους επαγγέλματος.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις


Περιεχόμενα

• Γενικές αρχές –Διευκρίνιση όρων • Αλκαλοειδή του οπίου • Κατασταλτικά • Ψυχοδιεγερτικά • Κάνναβη • Νικοτίνη • Ψευδαισθησιογόνα • Κοινωνικοί παράγοντες • Νομοθεσία

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μάριος Μαρσέλος
Τμήμα: Ιατρική Σχολή
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Βασική Ιατρική
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ