Κατασκευές Μουσικών Οργάνων και Μουσικά Ιδιώματα Ι


H κάθε περιοχή αλλά και η κάθε εποχή σηματοδοτούνται από συγκεκριμένα μουσικά ιδιώματα. Ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσής τους είναι και τα μουσικά όργανα. Για αυτό το λόγο διερευνώνται διάφορα μουσικά ιδιώματα μέσω της κατασκευής του αντίστοιχου μουσικού οργάνου. Η εκπαιδευτική διαδικασία πραγματώνεται με μαθήματα α) σεμιναριακής μορφής που αφορά την γνωριμία με το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα και β) εργαστηριακής που αφορά την κατασκευή του μουσικού οργάνου.


Στόχοι Μαθήματος

Αντικειμενικοί στόχοι μαθήματος – επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα Να εντρυφήσουν στη σχέση μουσικών οργάνων και μουσικών ειδών ή ιδιωμάτων και να αναπτύξουν τις κατασκευαστικές τους δεξιότητες σε σχέση με τα μουσικά όργανα ως προϊόντα πολιτισμικών παραδόσεων. Να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γνώση στο πλαίσιο της Μουσικής Αγωγής. Tι αναμένεται ο εκπαιδευόμενος να γνωρίζει, να κατανοεί και να κάνει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος Να μπορούν να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν τηγανόσχημα μεμβρανόφωνα καθώς και να κατανοούν – αναγνωρίζουν ηχητικά τα διάφορα μεμβρανόφωνα. Να χρησιμοποιούν τα όργανα που έχουν κατασκευάσει σε μαθήματα Μουσικής Αγωγής.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία το προαπαιτούμενο: «602 Αυτοσχέδιες κατασκευές μουσικών οργάνων» στο οποίο έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες χειρισμού απλών εργαλείων και βασικές γνώσεις ανακυκλώσιμων υλικών. Συστήνεται επίσης να φορούν ρούχα κατάλληλα για κίνηση και χειρωνακτικές εργασίες, κλειστά παπούτσια και μαλλιά πιασμένα με κορδέλα ή σε κότσο.


Περιεχόμενα

Ο ρόλος των μουσικών οργάνων στην διαμόρφωση των μουσικών ιδιωμάτων. Τα είδη των μεμβρανόφωνων μουσικών οργάνων. Τα τηγανόσχημα μεμβρανόφωνα και τα βασικά είδη μουσικής στα οποία τα συναντάμε. Υλικά και εργαλεία για την κατασκευή του Bendir, στοιχεία αξιολόγησης μαθήματος - οργάνου. Κόψιμο, κόλλημα πλαισίου. Κόλλημα στεφανιών - ολοκλήρωση κόθρου. Τρίψιμο, στοκάρισμα, διακοσμητικά στοιχεία. Βάψιμο, τοποθέτηση χαρτοταινίας. Δέρμα, υγρασία και δέρμα, τοποθέτηση δέρματος. Φινίρισμα, τελικός έλεγχος. Βασικές τεχνικές οργανοπαιξίας. Ακροάσεις – Παίξιμο παιδαγωγική χρήση του μουσικού οργάνου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Νικόλας Τσαφταρίδης
Τμήμα: Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
Ίδρυμα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Παιδαγωγική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ