Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης


Το μάθημα στοχεύει σε μια ολιστική και κριτική προσέγγιση της έννοιας της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από τη διδασκαλία βασικών εννοιών και μεθόδων για την κατανόηση μιας κοινωνικά ετερογενούς αγροτικής κοινωνίας. Πλαίσιο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα και οι χώρες της Ε.Ε.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα στοχεύει σε μια ολιστική και κριτική προσέγγιση της έννοιας της αγροτικής ανάπτυξης. Μέσα από τη διδασκαλία βασικών εννοιών και μεθόδων ο φοιτητής κατανοεί τον μετασχηματισμό του αγροτικού χώρου και  την κοινωνική του  ετερογένεια και αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αγροτικής κοινωνίας  παρακολουθώντας το είδος, το ρυθμό και την έκταση των μεταβολών που προκύπτουν στο αγροτικό κοινωνικό περιβάλλον. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις θεωρητικές και μεθοδολογικές του γνώσεις για να κατανοήσει τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον αγροτικό χώρο και να αποκτήσει την ικανότητα να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης αλλά και στον κοινωνικό σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης. Πλαίσιο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα και οι χώρες της Ε.Ε.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτούνται.


Περιεχόμενα

Θεωρία και μέθοδος στη μελέτη της αγροτικής κοινωνίας, έννοια της ανάπτυξης και θεωρητικές προσεγγίσεις στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης (θεωρία εκσυγχρονισμού, κριτικές θεωρίες), έννοια και αρχές κοινωνικής ανάπτυξης, ταυτότητα, τοπικότητα/τοπική γνώση, κοινότητα, κοινωνική αλλαγή και κοινωνική διάρθρωση στην αγροτική κοινωνία, προβλήματα δημογραφικού και κοινωνικού χαρακτήρα στην αγροτική ανάπτυξη (αγροτική έξοδος, μετανάστες, φύλο, εθνότητες, κοινωνικές ανισότητες/κοινωνική ένταξη και αποκλεισμός), η νέα αγροτικότητα, η πολυλειτουργική ύπαιθρος, οι κοινωνικοί και θεσμικοί φορείς της ανάπτυξης/η νέα διακυβέρνηση του αγροτικού χώρου, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακή γεωργία και το μέλλον της υπαίθρου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Μεταπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Χαράλαμπος Κασίμης
Τμήμα: Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης
Ίδρυμα: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θεματική Περιοχή: Αγροτική Ανάπτυξη και Διοίκηση
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ