Διδακτική Μεθοδολογία


Βασικό σκοπό του μαθήματος αποτελεί να κατανοήσουν οι φοιτητές βασικές έννοιες της Διδακτικής, να γνωρίσουν σχετικές θεωρίες και να είναι σε θέση να αναπλαισιώνουν με επιτυχία τις θεωρίες αυτές σε διάφορες διδακτικές περιστάσεις. Με λίγα λόγια να συνδυάσουν θεωρία και πράξη αναγνωρίζοντας μια ποιοτική διδασκαλία. Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα αυτό οι φοιτητές γνωρίζουν μοντέλα ανάπτυξης Αναλυτικού Προγράμματος και οργάνωσης της διδασκαλίας τους (θεωρητικά, αλλά και μέσα από ποικίλα παραδείγματα) και εντάσσουν τα μοντέλα αυτά σε βασικά επιστημολογικά παραδείγματα (όπως ο θετικισμός-συμπεριφορισμός, ο εποικοδομισμός και το κριτικό παράδειγμα).


Στόχοι Μαθήματος

Οι φοιτητές θα έχουν εξοικειωθεί με βασικές έννοιες της Γενικής Διδακτικής, θα μπορούν να ερμηνεύουν μια συνήθη εκπαιδευτική περίσταση και θα μπορούν να σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν μια διδασκαλία.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαιρετικά μαθήματα ή προαπαιτούμενες γνώσεις.


Περιεχόμενα

- Εισαγωγή: Σύντομη ενημέρωση γύρω από τους σκοπούς του μαθήματος και τις θεματικές του. - Εννοιολογικός προσδιορισμός των όρων «Διδασκαλία» και «Διδακτική» και διαφοροποιήσεις των σημασιών τους. - Η επιστημολογία του θετικισμού και οι επιπτώσεις της στη Διδασκαλία, τη Διδακτική και την εκπαιδευτική έρευνα. - Η επιστημολογία του εποικοδομισμού (κονστρουκτιβισμού) και οι επιπτώσεις της στη Διδασκαλία, τη Διδακτική και την εκπαιδευτική έρευνα. - Κριτική εκπαιδευτική θεωρία - Κριτική Παιδαγωγική. Επιπτώσεις για τη διδασκαλία και την εκπαιδευτική έρευνα. - Το Αναλυτικό Πρόγραμμα: ορισμοί, προσεγγίσεις, μοντέλα ανάπτυξης. - Το στοχοθετικό μοντέλο ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων - Το μοντέλο διαδικασίας. - Το επίσημο και το λανθάνον Αναλυτικό Πρόγραμμα (ή παραπρόγραμμα). - Ο εκπαιδευτικός και το Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ο εκπαιδευτικός ως αναστοχαζόμενος επαγγελματίας-Επαγγελματικές κοινότητες μάθησης. - Διδακτικές Μέθοδοι. - Η διαθεματική προσέγγιση της γνώσης - Διαθεματικά Αναλυτικά Προγράμματα. - Διδακτικές Μέθοδοι (συνέχεια) - Εφαρμογές. - Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση - Μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης. . Αξιολόγηση μαθητή

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Ελένη Κατσαρού
Τμήμα: Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Εκπαίδευση
Άδεια Χρήσης: CC Αναφορά – Μη εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγο Έργο v.4.0

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ