ΓΕΝΙΚΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ [open]


This course focuses on the primary characteristics of the different types of microbial cells, on the cell envelope of prokaryotic cells (bacteria), on nutrients (macro-, micro-nutrients and growth factors) which are essential for the nutrition of microorganisms, on the basic principles of cellular microbial metabolism and on the main catabolic reactions producing energy (aerobic, anaerobic respiration, fermentation), on the growth mode of microorganisms and the main environmental parameters (temperature, pH, water activity, oxygen) affecting microbial growth, on the physical (e.g. heating, refrigeration) and chemical (e.g. disinfectants) methods used to control microbial growth, on the essential characteristics of viruses and the viral growth cycle, on the eukaryotic microorganisms (fungi, algae, protozoa and helminthes), on the human-microbe interactions and the pathogenic mechanisms of microorganisms, and finally on the general (innate) and specific (acquired) human defense mechanisms against infectious diseases.


Objectives

Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι οι φοιτητές να κατανοήσουν τη βασική βιολογία των μικροοργανισμών, δηλαδή τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία τους, τις βασικές επιδράσεις αυτών στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου καθώς και τα μέσα ελέγχου της μικροβιακής αύξησης.


Prerequisites

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα για το συγκεκριμένο μάθημα. Βασικές γνώσεις βιολογίας κυττάρου είναι όμως επιθυμητές για την ευκολότερη και καλύτερη κατανόηση αυτού.


Syllabus

Το μάθημα αυτό εστιάζει στα βασικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ειδών μικροβιακών κυττάρων, στον κυτταρικό φάκελο των προκαρυωτικών κυττάρων (βακτηρίων), στα θρεπτικά στοιχεία (μακροτροφικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και αυξητικούς παράγοντες) που είναι απαραίτητα για τη θρέψη των μικροοργανισμών, στις βασικές αρχές του μεταβολισμού ενός μικροβιακού κυττάρου και στα κύρια καταβολικά μονοπάτια παραγωγής ενέργειας (αερόβια, αναερόβια αναπνοή, ζύμωση), στον τρόπο ανάπτυξης (αύξησης) των μικροοργανισμών και στους κύριους περιβαλλοντικούς παράγοντες (θερμοκρασία, pH, ενεργότητα ύδατος, οξυγόνο) που επηρεάζουν τη μικροβιακή αύξηση, στους φυσικούς (π.χ. θέρμανση, ψύξη) και χημικούς (π.χ. απολυμαντικά) τρόπους ελέγχου αυτής, στα βασικά χαρακτηριστικά των ιών και στον κύκλο ζωής αυτών, στους ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς (μύκητες, φύκη, πρωτόζωα και έλμινθες), στις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-μικροοργανισμών και στους μηχανισμούς παθογένειας των μικροοργανισμών και τέλος στους γενικούς (εγγενείς) και ειδικούς (επίκτητους) μηχανισμούς άμυνας του ανθρώπου απέναντι στις μολύνσεις με παθογόνους μικροοργανισμούς (λοιμώξεις).

COURSE DETAILS

Level:

Type:

Undergraduate

(A-)


Instructors: EFSTATHIOS GIAOURIS
Department: DEPARTMENT OF FOOD SCIENCE AND NUTRITION
Institution: Aegean University
Subject: Health Sciences
Rights: CC - Attribution-NonCommercial-NoDerivatives

Visit Course Page

SHARE THIS COURSE
RELATED COURSES