Παράκτια Γεωλογία [open]


Παράκτια γεωμορφολογία και μορφοδυναμική ακτών - παράκτια περιβάλλοντα. Κύριοι παράγοντες και κύριες διεργασίες που διαμορφώνουν τις ακτές (γεωλογία της παράκτιας ζώνης, γεωμορφολογία, υδρογραφικό δίκτυο, κλιματολογικές συνθήκες, τροφοδοσία των ακτών με φερτές ύλες μέσω του υδρογραφικού δικτύου, δυναμική κατάσταση της θάλασσας κατά μήκος των ακτών).


Στόχοι Μαθήματος

Ο στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση της χωρο-χρονικής μεταβλητότητας της μορφολογίας/ιζηματολογίας των παραλιών καθώς και των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων που την ελέγχουν. Ο εκπαιδευόμενος  μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του  μαθήματος θα πρέπει να κατανοεί τη παραλιακή μορφοδυναμική, να αναγνωρίζει τους φυσικούς παράγοντες που την ελέγχουν όπως π.χ. τους παράκτιους κυματισμούς (και τους μετασχηματισμούς /απόσβεση τους στις παραλίες). Επιπλέον να γνωρίζει/κατανοεί τους ανθρωπογενείς παράγοντες που επιδρούν στη παραλιακή μορφοδυναμική όπως π.χ. τα παράκτια έργα και τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις τους.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Το μάθημα απαιτεί βασικές γνώσεις γεωλογίας, καθώς και φυσικής και μαθηματικών για τη κατανόηση των φυσικών παραγόντων και διεργασιών του παράκτιου περιβάλλοντος, όπως π.χ. των κυματισμών και κυματογενών ρευμάτων καθώς και των επιπτώσεων τους στα παραλιακά ιζήματα και μορφολογία. Τα μαθήματα του Α΄ έτους του ΤΕΘ που παρέχουν τις παραπάνω γνώσεις είναι τα ακόλουθα.  Γεωλογία (Μάθημα Α’ έτους ΤΕΘ -191ΜΥ3Υ), Απειροστικός Λόγισμός  ((Μάθημα Α’ έτους ΤΕΘ -191ΜΥ4Υ) Φυσική (Μάθημα Α’ έτους ΤΕΘ -191ΜΥ8Υ)


Περιεχόμενα

Τύποι ακτών και παράκτια ιζήματα Παραλιακή μορφολογία Μεταβολές της θαλάσσιας στάθμης Κύματα: Είδη κυμάτων Παράκτια κυματογενή ρεύματα Προφίλ παραλίας/κάθετη στην ακτή ιζηματομεταφορά Παράλληλη στην ακτή ιζηματομεταφορά Παράκτια Μορφοδυναμική Παραλιακή διάβρωση και προστασία

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Αντώνης Βελεγράκης
Τμήμα: Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Θεματική Περιοχή: Γεωεπιστήμες και Επιστήμες Περιβάλλοντος
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά Δημιουργού

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ