ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ)


-Οι πιο σημαντικοί μικροοργανισμοί της μικροβιολογίας και της υγιεινής τροφίμων (μύκητες, ζύμες, βακτήρια)-μορφολογικά, καλλιεργητικά, φυσιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά αυτών, αναπαραγωγή, σχέση με τα τρόφιμα και τη δημόσια υγεία) (10 ώρες). -Θρέψη των μικροβίων, τροφικοί τύποι αυτών και επίδραση φυσικοχημικών παραγόντων στην ανάπτυξη και τις δραστηριότητες των μικροβίων (θερμοκρασία, pH, ακτινοβολία, πίεση). -Η ανάπτυξη των μονοκύτταρων μικροοργανισμών και οι παράμετροι αυτής (αριθμός διαιρέσεων, χρόνος γενεάς, ποσοστό ανάπτυξης, ηλικία των βακτηρίων, καμπύλη και φάσεις ανάπτυξης). -Οι φυσικές πηγές μόλυνσης των τροφίμων (μικροβιοχλωρίδα φυτών, ζώων, εδάφους, νερού, αέρα), αρχές συντήρησης των τροφίμων (θερμότητα, ψύχος, κ.λπ.). -Μικροβιολογία, υγιεινή και ο έλεγχος νερού, γάλακτος, κρέατος. -Οι αρρώστιες που μεταδίδονται με τρόφιμα που είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς (τροφολοιμώξεις και τροφοτοξινώσεις-μέτρα πρόληψης).


Στόχοι Μαθήματος

-


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

-


Περιεχόμενα

ΜΕΡΟΣ 1ο– (Ασφάλεια & Υγιεινή στον Εργαστηριακό χώρο) ΜΕΡΟΣ 2ο– (λήψη – μεταφορά – χειρισμός  & προετοιμασία του δείγματος τροφίμου για ανάλυση στο εργαστήριο) ΜΕΡΟΣ 3ο – (Προετοιμασία δειγμάτων – Δεκαδικές αραιώσεις) ΜΕΡΟΣ 4ο– (Ολική Μεσόφιλη Xλωρίδα) ΜΕΡΟΣ 4α – (Αρίθμηση ΟΜΧ) ΜΕΡΟΣ 5ο– (Κολοβακτηροειδή) ΜΕΡΟΣ 5α – (Μέθοδος προσδιορισμού των ολικών κολοβακτηροειδών - (Total Coliforms) ΜΕΡΟΣ 6o – (Μέθοδος προσδιορισμού της E.Coli) ΜΕΡΟΣ 7ο – (Ολική Αρίθμηση Ψυχρότροφων μικροβίων) ΜΕΡΟΣ 8ο – Μικροβιολογικός έλεγχος ύδατος (Η2Ο) ΜΕΡΟΣ 9ο – (Μέθοδοι για την ανίχνευση του  STAPHYLOCOCCUS AUREUS ΜΕΡΟΣ 10ο – (Μέθοδος για την ανίχνευση των εντερόκοκκων) ΜΕΡΟΣ 11ο – (Οξυγαλακτικά βακτήρια) ΜΕΡΟΣ 12ο – (Listeria monocytogenes) ΜΕΡΟΣ 13ο – (Μικροβιολογική εξέταση επιφανειών και εξοπλισμού στη βιομηχανία των τροφίμων)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Νίκος Λαπιδάκης
Τμήμα: Διατροφής και Διαιτολογίας
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κρήτης
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: Προστατεύονται όλα τα δικαιώματα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ