Βιοχημεία


Το μάθημα στοχεύει στην εισαγωγή της επιστήμης της βιοχημείας. Μεταξύ των πεδίων που καλύπτονται, περιλαμβάνονται τα αμινοξέα, οι πρωτεΐνες, οι πολυπεπτιδικές αλυσίδες, οι αναστολείς των ενζύμων, η σύνθεση των αμινοξέων και η σύνθεση των πρωτεϊνών. Το μάθημα επίσης ασχολείται με το μεταβολισμό του DNA, τον ενεργειακό μεταβολισμό, το μεταβολισμό του οξυγόνου και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Επίσης, το μάθημα προσφέρει μία λεπτομερή περιγραφή των διαδικασιών της αποικοδόμησης και της βιοσύνθεσης υδατανθράκων.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα στοχεύει: Στην εξοικείωση του φοιτητή με τη βιοχημική ορολογία. Στην εισαγωγική κατανόηση/γνώση των κυριότερων παραμέτρων του φαινομένου της ζωής που επιχειρείται να περιγραφούν με χημικούς όρους.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν


Περιεχόμενα

Η ζωή στη Γη. Tα αμινοξέα, η πολυπεπτιδική αλυσίδα, οι πρωτεΐνες και η βιολογική τους δράση. Οι αναστολείς των ενζύμων και πρακτική τους χρήση. Η ενσωμάτωση του αζώτου στην οργανική ύλη και η σύνθεση των αμινοξέων. Τα αμινοξέα ως πρόδρομα μόρια άλλων ουσιών. Η σύνθεση των πρωτεϊνών: η μεταγραφή, η μετάφραση και ο έλεγχός τους. Ο μεταβολισμός του DNA: η αντιγραφή. Ο ενεργειακός μεταβολισμός: ο κύκλος Κrebs, η οξειδωτική φωσφορυλίωση και η φωτοφωσφορυλίωση. Ο μεταβολισμός του οξυγόνου, οι ενεργές του μορφές και οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Η αποικοδόμηση των υδατανθράκων σε αερόβιες και αναερόβιες συνθήκες και ο κύκλος των φωσφορικών πεντοζών. Η βιοσύνθεση των υδατανθράκων. Τα δομικά λιπίδια, οι μεμβράνες και η λιπιδική τους υπεροξείδωση. Ο μεταβολισμός των λιπιδίων. Ο ολοκληρωμένος έλεγχος του μεταβολισμού.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Γρηγόριος Διαμαντίδης
Τμήμα: Γεωπονίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Γεωργική Βιοτεχνολογία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ