Ηλεκτρονικά ΜΜΕ στα Βαλκάνια


Εισαγωγή στο σύστημα ενημέρωσης, το παλαιότερο και το σύγχρονο. Η έννοια της ημερήσιας διάταξης και εκείνη της διαμεσολάβησης. Η σχέση των μέσων ενημέρωσης με την εξουσία και τα πολιτικά κόμματα. Τα μέσα ενημέρωσης στα κομμουνιστικά κράτη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και η ιδιαίτερη περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης από τα κομμουνιστικά κόμματα. Οι δημοσιογράφοι. Αυτοέλεγχος και λογοκρισία. Η αμφισβήτηση της κομματικής αλήθειας. Η Ευρώπη και τα Βαλκάνια κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ο πόλεμος του ραδιοφώνου και της προπαγάνδας στα Βαλκάνια. Οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των βαλκανικών κρατών και το Voice of America και το Radio Free Europe ως μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας. Τα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια και τα μέσα ενημέρωσης. Οι αλλαγές στο πολιτικό και στο ενημερωτικό σύστημα. Η περίπτωση της Σερβίας. Η οργάνωση των μέσων ενημέρωσης. O αγώνας του Β92 κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Το σύστημα των μέσων ενημέρωσης στις νέες ανεξάρτητες χώρες όπως το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο. Σχέσεις πολιτικής και μέσων ενημέρωσης στα νέα κράτη. Τουρκία, μια ιδιαίτερη περίπτωση κράτους και συστήματος μέσων ενημέρωσης.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να βελτιώσει τη γνώση των φοιτητών για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση, πρακτορεία ειδήσεων, Ιντερνετ sites) με τη γνωριμία των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε βαλκανική χώρα και τα σημεία σύμπτωσης ή απόκλισης από τις άλλες βαλκανικές χώρες ή της δυτικής Ευρώπης και την Ελλάδα και την άμεση επαφή με τα μέσα ενημέρωσης με την επίσκεψη σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν πτυχιακή εργασία για συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης βαλκανικής χώρας, να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφιοποίησης παλαιών εφημερίδων και περιοδικών της Μακεδονίας και να βοηθήσουν στη διεξαγωγή της έρευνας-δημοσκόπησης για τη σχέση κοινού με τα μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) στη Μακεδονία.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα


Περιεχόμενα

1. 20141014 Εισαγωγή στο μάθημα. Το σύγχρονο σύστημα της πληροφόρησης σε σχέση με το παλαιότερο. Η έννοια της διαμεσολάβησης. Η πραγματική σχέση των μέσων ενημέρωσης με την εξουσία και τα πολιτικά κόμματα 2. 20141021 21oς αιώνας . Επανεμφάνιση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης 3. 20150422 H οργάνωση των βαλκανικών κρατών υπό κομμουνιστικό καθεστώς. Οι φορείς εξουσίας. Η εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης από τα κομμουνιστικά κόμματα. Οι δημοσιογράφοι. Αυτοέλεγχος και λογοκρισία. Η αμφισβήτηση της κομματικής αλήθειας. 4. 20141104 Η Ευρώπη κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Οι βαλκανικές χώρες κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο πόλεμος του ραδιοφώνου και της προπαγάνδας στα Βαλκάνια. Οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των βαλκανικών κρατών και η ιδεολογική λειτουργία τους. Το Voice of America και το Radio Free Europe ως μέσα ενημέρωσης και προπαγάνδας προς τις κομμουνιστικές χώρες 5. 20141111 Το σύστημα των μέσων ενημέρωσης στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Αλβανία κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου. 6. 20150401 Η ιστορία της ενημέρωσης στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια Τα έντυπα μέσα ενημέρωσης σε σχέση με τα ηλεκτρονικά. Ο ανταγωνισμός έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης στις βαλκανικές χώρες Οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης στα Βαλκάνια Η θεματολογία 7. 20150429 Η ιδιαιτερότητα του συστήματος ενημέρωσης στην κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία. Σχέσεις μέσων ενημέρωσης και πολιτικής. Η ελευθερία του Τύπου και η αυτολογοκρισία. Οι δημοσιογράφοι. 8. 20141118 Τα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια και τα μέσα ενημέρωσης. ΟΙ αλλαγές στο πολιτικό και στο ενημερωτικό σύστημα. Η περίπτωση της Σερβίας. Η οργάνωση των μέσων ενημέρωσης. O αγώνας του Β92 κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. 9. 20141202 Παρουσίαση της έρευνας για την τηλεθέαση και την ακροαματικότητα των μέσων ενημέρωσης και των αποτελεσμάτων της για το 2013. Μεθοδολογία, αποτελέσματα. Παρουσίαση του ερωτηματολογίου της έρευνας για το 2014. 10. 20141216 Το σύστημα των μέσων ενημέρωσης στο Μαυροβούνιο και στο Κόσσοβο. Σχέσεις πολιτικής και μέσων ενημέρωσης στα νέα κράτη. Η χρήση του Internet από τα social media της εποχής στη διάρκεια του αγώνα των Αλβανών για απελευθέρωση. Τουρκία, μια ιδιαίτερη περίπτωση κράτους και συστήματος μέσων ενημέρωσης. 11.20150527 Globalisation in Europe nowdays. The challenge for EU.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Βλάσιος Βλασίδης
Τμήμα: Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: ΜΜΕ και Επικοινωνίες
Άδεια Χρήσης: Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή CC BY-SA

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ