Cartographie thématique appliquée en démographie


Το μάθημα «ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΙΑ» εντάσσεται στην Ενότητα Μαθημάτων U.4. ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ του διατμηματικού κοινού ελληνογαλλικού ΠΜΣ «Πληθυσμός, Ανάπτυξη, Στρατηγικές Προοπτικές» που διοργανώνεται σε συνεργασία με το γαλλικό Πανεπιστήμιο Bordeaux IV. H θεματική χαρτογραφία στοχεύει στη γραφική αναπαράσταση πληθυσμιακών δεδομένων και δεικτών. Στην εισαγωγή του μαθήματος γίνεται σύντομη επανάληψη στα προαπαιτούμενα από πλευράς γενικής χαρτογραφίας και πληροφορικής. Το μάθημα είναι εργαστηριακό και έτσι δίνει βάρος στην εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται με λογισμικό Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS) στο Κέντρο Πληροφοριακών Συστημάτων (ΚΕΠΣ). Οι ασκήσεις είναι προσαρμοσμένες σε θέματα δημογραφικής πληροφορίας με χωρική υπόσταση. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές έχουν τις θεωρητικές και τεχνικές βάσεις για τη δημιουργία θεματικών χαρτών.


Στόχοι Μαθήματος

Οι βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι:α) να αποκτήσουν οι φοιτητές το θεωρητικό υπόβαθρο και τις βασικές απαιτούμενες γνώσεις για τη δημιουργία θεματικών χαρτών (δηλ. αποδεδειγμένη κατανόηση των βασικών «κανόνων» της χαρτογραφικής απεικόνισης που επιτρέπει την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος κατά την εφαρμογήτων εξειδικευμένων εργαλείων ανάλυσης).β) να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες ούτως ώστε να είναι σε θέση, με την χρήση ενός από τα τρέχοντα προγράμματα ΓΣΠ, να κατασκευάζουν αξιόπιστους θεματικούς χάρτες, χάρτες που να χρησιμοποιούνται είτε σαν εργαλεία ανάλυσης είτε σαν υπόβαθρο στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της όποιας ανάλυσης και ερευνητικής δραστηριότητας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γνώσεις Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS, θεωρία και λογισμικό)


Περιεχόμενα

Το μάθημα περιλαμβάνει εισαγωγή στη θεματική χαρτογραφία, χαρτογραφικό σχεδιασμό και γραφική απόδοση, χαρτογραφικά σύμβολα (σημεία, γραμμές, επιφάνειες), ομαδοποίηση ποσοτικών δεδομένων, επιλογή ορίων κλάσεων, χαρτογράμματα, πολυμεταβλητή χαρτογράφηση, χρώμα και μελέτες περιπτώσεων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Μεταπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μιχαήλ Αγοραστάκης
Τμήμα: Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ