Προγραμματισμός Η/Υ


Βασικές αρχές του διαδικασιακού προγραμματισμού.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσει ο φοιτητής ότι ο Η/Υ μπορεί να είναι ένα μέσο για την επίλυση προβλημάτων, μέσα από τη δυνατότητά του να εκτελεί πράξεις και λειτουργίες γρήγορα. Στη συνέχεια να μπορεί να αναλύσει ένα πρόβλημα σε βήματα αλγορίθμου τα οποία έπειτα θα μεταφράσει σε εντολές μιας γλώσσας προγραμματισμού. Επιπλέον, είναι η εκμάθηση μιας διαδικασιακής γλώσσας προγραμματισμού όπως η C, ώστε να τη χρησιμοποιεί σαν μέσο για την επίλυση προβλημάτων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Καλή γνώση μαθηματικών (μαθηματικής ανάλυσης και γραμμικής άλγεβρας) μέσα από το μάθημα: Μαθηματικά Καλή γνώση εισαγωγικών εννοιών Πληροφορικής μέσα από το μάθημα: Αρχές Πληροφορικής


Περιεχόμενα

Εισαγωγή: Εισαγωγή στον προγραμματισμό, γλώσσες προγραμματισμού, μεταγλωτιστές. Ένα απλό πρόγραμμα σε C. #include, #define. Απλές πράξεις και scanf, printf. Εντολές (κωδικοί) μορφοποίησης. Αριθμητικοί, συγκριτικοί και λογικοί τελεστές. type cast. Εντολές ελέγχου ροής: if, switch. Εντολές επανάληψης for, while και do-while. Οι εντολές break και continue σε βρόχο επανάληψης. Εμφωλευμένες εντολές. Που ανήκει το else σε εμφωλευμένες if; Πίνακες αριθμών και χαρακτήρων: Πίνακες αριθμών μιας και περισσότερων διαστάσεων. Χρησιμότητα και πλεονεκτήματα. Χειρισμός με εντολές επανάληψης (for). Υπερχείλιση. Πίνακες χαρακτήρων - strings. Οι συναρτήσεις χειρισμού τους strcpy, strcat, strcmp, strlen. Το αρχείο string.h. Το NULL. Δείκτες       (pointers): Δήλωση δείκτη. Ο τελεστής & και *. Δυναμική δέσμευση και αποδέσμευση μνήμης - πλεονεκτήματα, με τις συναρτήσεις malloc και free. Ο τελεστής sizeof. Συναρτήσεις: Βιβλιοθήκες έτοιμων συναρτήσεων. Δήλωση και ορισμός συνάρτησης. Το πρωτότυπο της συνάρτησης. Επιστρεφόμενος τύπος, ο τύπος void. Η εντολή return. Ορίσματα και παράμετροι. Κλήση συνάρτησης by value και by reference. Κλήση με πίνακα ή δείκτη σαν παράμετρο. Δομές (structures): Ορισμός δομής και δήλωση μεταβλητής τύπου δομής. Πλεονεκτήματα για τον προγραμματιστή. Δομές σαν παράμετροι συναρτήσεων. Πίνακες δομών και δείκτες. Χρησιμοποίηση δομών σε δομές δεδομένων. Αρχεία: Αρχεία τύπου text και τύπου binary. Άνοιγμα, ανάγνωση, εγγραφή και κλείσιμο αρχείου (fopen, fclose, fsanf, fprintf, fread, fwrite). Σταδιακή χρησιμοποίηση όλων των παραπάνω στη λύση προβλημάτων με χρήση προγραμμάτων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Δημήτριος Συνδουκάς
Τμήμα: Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ