Ιστορία της Αρχιτεκτονικής ΙΙ


Κατά την διάρκεια του μαθήματος αναπτύσσονται ζητήματα σύμφωνα με την παρακάτω διάρθρωση: Αναγέννηση, Μανιερισμός και Μπαρόκ στην Ιταλία. Αναγέννηση, Μανιερισμός και Μπαρόκ στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η επιστροφή στον Κλασικισμό. Η Αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα, όπου αναλύονται ζητήματα σχετικών με την Επαναστατική αρχιτεκτονική, τον Ρομαντικό κλασικισμό, τον Ιστορισμό, τον Εκλεκτικισμό, τα έργα των Μηχανικών, την σχολή του Σικάγου και την αρχιτεκτονική της Αρτ Νουβό. H Αρχιτεκτονική της περιόδου 1900-1940 όπου αναλύονται ζητήματα σχετικών με τις αναζητήσεις της αρχιτεκτονικής μέχρι το 1920, την «Σχολή της Βιέννης», την γερμανική συμβολή, τον Perret και την εξέλιξη του κλασικού ορθολογισμού, τη σχολή της Γλασκώβης, τον ευρωπαϊκό εξπρεσιονισμό, το Bauhaus, το De Stijl και το Esprit Νουβό. H Αρχιτεκτονική της περιόδου 1940-1990.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι η γνωριμία και εξοικείωση με την αρχιτεκτονική από την Αναγέννηση μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Η αρχιτεκτονική δημιουργία εξετάζεται στο πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών δομών που χαρακτηρίζουν κάθε εποχή. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες και τις παραμέτρους που σηματοδοτούν πολιτισμικές αλλαγές και στον τρόπο με τον οποίο αυτές καταγράφονται στην αρχιτεκτονική. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορία της διεθνούς αρχιτεκτονικής του 18ου , 19ου και 20ου αιώνα. Η γενική προσέγγιση είναι θεματική και συγκριτική. Ιδιαίτερο κεφάλαιο του μαθήματος αφορά στην εμφάνιση του «διεθνούς στυλ» και την κρίση μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος. Τα υπό ανάλυση ζητήματα αφορούν αισθητικές τεχνικές και κατασκευαστικές παραμέτρους. Τρόπος διδασκαλίας: θεωρητικά μαθήματα με την προβολή διαφανειών και επισκέψεις αρχιτεκτονικά έργα της περιοχής.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Προαπαιτούμενες γνώσεις:. -Εισαγωγή στις σπουδές της ιστορίας της Τέχνης - Ιστορία της Αρχιτεκτονικής Ι.


Περιεχόμενα

• Αναγέννηση, Μανιερισμός και Μπαρόκ στην Ιταλία. • Αναγέννηση, Μανιερισμός και Μπαρόκ στην υπόλοιπη Ευρώπη. • Η επιστροφή στον Κλασικισμό. • Η Αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. • H Αρχιτεκτονική της περιόδου 1900-1940. • H Αρχιτεκτονική της περιόδου 1940-1990.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Γεώργιος Σμύρης
Τμήμα: Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Τέχνες
Άδεια Χρήσης: CC-Αναφορά Δημιουργού-Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ