Θεωρίες ανάλυσης λόγου στην Κοινωνική Ψυχολογία


Η κοινωνική ψυχολογία , κυρίως στις ευρωπαϊκές εστίες παραγωγής της και σε σύμπνοια με αντίστοιχες εξελίξεις στα πλαίσια άλλων κοινωνικών επιστημών , βιώνει από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 τη δική της ‘ στροφή στον λόγο ’. Μάλιστα , η ‘ στροφή ’ αυτή κρίνεται , κατά τεκμήριο , επιτυχημένη στο βαθμό που , όπως διαπιστώνεται , στην σύγχρονη κοινωνιο - επιστημονική γραμματεία συχνά κοινωνικοί επιστήμονες άλλων κλάδων στρέφονται , δανείζονται και χρησιμοποιούν θεωρίες και μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσιά της . Ωστόσο , θα ήταν λάθος να υποτεθεί ότι η ‘ στροφή ’ αυτή στους κόλπους της κοινωνικής ψυχολογίας χαρακτηρίζεται από ομοιογένεια και ‘ μονοφωνικότητα ’. Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι που εντάσσονται στο ρεύμα αυτό εκκινούν συχνά από πολύ διαφορετικές αφετηρίες στο χώρο της κοινωνική θεωρίας με συνέπεια , συχνά , οι μεθοδολογικές τους προτάσεις να διαφέρουν σημαντικά.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα αυτό στοχεύει στο να εξοικειώσει τους φοιτητές που ενδιαφέρονται για την επιστήμη της κοινωνικής ψυχολογίας με τα σημαντικότερα θεωρητικά πλαίσια που αναπτύχθηκαν στους κόλπους της ‘ της στροφής στον λόγο ’ στην κοινωνική ψυχολογία . Οι διαλέξεις του μαθήματος θα περιστραφούν γύρω από τους εξής θεματικούς κύκλους : 1) Η εθνομεθοδολογική παράδοση : Ανάλυση συνομιλίας και ανάλυση κατηγορικής υπαγωγής , 2) Λογοψυχολογία : η συγκρότηση του ‘ ψυχικού ’ στον λόγο , 3) Ρητορική / ιδεολογική ανάλυση , 4) Κριτική λογοψυχολογία και 5) Μεταδομική ανάλυση λόγου στην κοινωνική ψυχολογία . Το μάθημα αυτό απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές που έχουν παρακολουθήσει τα εισαγωγικά μαθήματα κοινωνικής ψυχολογίας που προσφέρονται στο Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος ( δηλ ., Κοινωνική Ψυχολογία Ι και Κοινωνική Ψυχολογία ΙΙ ).


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γνώσεις Κοινωνικής Ψυχολογίας


Περιεχόμενα

• ΕΙΣΑΓΩΓΗ • ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ • Ανάλυση Κατηγορικής Υπαγωγής. Εθνομεθοδολογία • Ανάλυση Συνομιλίας • ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ P&W • ΛΟΓΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Ι, ΙΙ • ΡΗΤΟΡΙΚΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ • Κ.Λ.Κ.Ψ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Νικόλαος Μποσαντζής
Τμήμα: Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Ψυχολογία
Άδεια Χρήσης: CC-Αναφορά Δημιουργού-Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ