Υπαίθριες Δραστηριότητες Αναψυχής - Κατασκηνωτικά


Το μάθημα έχει αποστολή να εισάγει το φοιτητή/τρια σε συγκεκριμένες υπαίθριες δραστηριότητες και συγκεκριμένα τις πλέον σημαντικές για μελλοντική επαγγελματική απασχόληση. Η χιονοδρομία ως δράση του χειμώνα προβάλει ως μια προοπτική, ακολουθούμενη από την ενασχόληση σε παιδικές κατασκηνώνσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δράσεις όπως η πεζοπορία, το ορειβατικό ποδήλατο και ο προσανατολισμός ε διεξάγονται όλο το χρόνο. Τέλος η αναρρίχηση, ως δράση που κυριαρχεί το ζήτημα της ασφάλειας, αφορά διαδρομές σε τεχνητό τοίχο ή βράχινη διαδρομή πάντα με 'ασφάλιση από πάνω'. Οι δραστηριότητες αυτές στην πλέον απλή εκδοχή τους, μπορούν να υλοποιηθούν από τους απόφοιτους, αλλά με προϋπόθεση και συνδυασμό: α) πλήρη μέριμνα για θέματα ασφάλεια, β) διατηρηση της σωστής εκπαίδευσης, γ) διαρκεή ενασχόληση του συνοδού με προγράμματα, δ) απόκτηση εμπειριών, ε) φροντίδα για το φυσικό περιβάλλον και ε) άριστη γνώση της περιοχής και πληροφόρηση για τις καιρικές συνθήκες


Στόχοι Μαθήματος

Να είναι ο φόιτητής ικανός: Να γνωρίζει τις έννοιες του Ελεύθερου Χρόνου, της Αναψυχής, της Ψυχαγωγίας, του Ενεργού Τουρισμού, των Υπαίθριων Δραστηριοτήτων και να διακρίνει τις μεταξύ αυτών διαφορές. Να διακρίνει τις ανάγκες, επιθυμίες και κίνητρα των ομάδων ή μεμονομένων ατόμων που συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες Να γνωρίζει σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο τα βασικά στοιχεία και ενέργειες που αφορούν σε κάθε υπαίθρια δραστηριότητα που αναφέρεται στο μάθημα, ώστε να διασφαλίζεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τον ίδιο και τους συμμετέχοντες. Να πασχίζει να μεταφέρει στους συμμετέχοντες αλλά και να οργανώνει τις δράσεις με τρόπο που να προασπίζεται η περιβαλλοντική προστασία των περιοχών που γίνονται οι υπαίθριες δράσεις Να σχεδιάζει, οργανώνει, υλοποιεί και αξιολογεί βασικά προγράμματα και υπηρεσίες υπαίθριων δραστηριοτήτων. Να μπορεί να συνδέσει τις θεωρητικές γνώσεις που έχει λάβει από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών: της Φυσιλογογίας, Εργαφυσιολογίας, Ψυχολογίας, Διδακτικής, Παιδαγωγικών και Μάνατζεμετν με την ασφαλέστερη και πλέον παραγωγική εκτέλεση προγραμμάτων υπαίθριας αναψυχής.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Επιτυχής παρακολούθηση των επιλογών: α) Υπαίθριες Δραστηριότητες - Κατασκηνωτικά και β) Χιονοδρομία


Περιεχόμενα

Το μάθημα αφορά στην εισαγωγή στο πεδίο της Υπαίθριας Αναψυχής και ειδικότερα των Υπαίθριων Δραστηριοτήτων. Αναφέρονται θεωρητικές προσεγγίσεις στο αντικείμενο της Υπαίθριας Αναψυχής, σχέσεις με τις συναφείς περιοχές του Ελεύθερου Χρόνου και του Ενεργού Τουρισμού, θεωρίες που εξηγούν τη συμμετοχή. Γίνεται ενδελεχής παράθεση πέντε βασικών υπαίθριων δραστηριοτήτων και ξεχωριστές αναφορές στο κεφάλαιο της Χιονοδρομίας κατάβασης. Η διδασκαλία αφορά στην παράθεση πληροφοριών στα ανωτέρω αντικείμενα με στόχο την άρτια εκπαίδευση του φοιτητή στις υπαίθριες δραστηριότητες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Χαρίλαος Κουθούρης
Τμήμα: Τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Άλλα Ανεξάρτητα Τμήματα
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ