Βρέθηκαν 39 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
agricultural sciences subject

Γενική Λαχανοκομία (Θεωρία)

Δημήτριος Σάββας, Χάρολντ Πάσσαμ - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Eισαγωγή. Η υφιστάμενη κατάσταση των λαχανικών σε διεθνές επίπεδο, στις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Σημασία των λαχανικών γα τη διατροφή του ανθρώπου. Μορφές κατανάλωσης λαχανικών. Μέθοδοι ταξινόμησης λαχανικών. Τύποι λαχανοκομικών εκμεταλλεύσεων. Τα λαχανικά και το φυσικό τους περιβάλλον. Η επίδραση της θερμοκρασίας αέρος και εδάφους, της υγρασίας, των βροχοπτώσεων, της ηλιοφάνειας, του ανέμου, του υψομέτρου, της κλίσης του εδάφους κ..λπ. Επιλογή περιοχών καλλιέργειας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιχειρήσεων. Eδαφος. Τύποι εδαφών, ιδιότητες, δομή, βάθος, pΗ στράγγιση, προτιμήσεις λαχανικών σε ορισμένους τύπους εδάφους. Λίπανση. Διατροφή λαχανικών, θρεπτικά στοιχεία, ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστική, πρόγραμμα λίπανσης, τύποι και ποσότητες χημικών λιπασμάτων, χρόνος και μέθοδοι εφαρμογής. Οργανική ουσία, κοπριά, χλωρή λίπανση. Πολλαπλασιασμός λαχανικών. Eγγενής πολλαπλασιασμός, σπόρος, βλάστηση σπόρου, λήθαργος. Σπορεία και τεχνική ανάπτυξης νεαρών φυτών, υποστρώματα, συνθήκες στα σπορεία. Eγκατάσταση φυτών. Απευθείας σπορά, βάθος σποράς, μεταφύτευση, μέθοδοι φύτευσης, αραίωμα φυτών, περιποιήσεις μετά τη μεταφύτευση. Μελέτη πληθυσμού και προγραμματισμός καλλιεργειών. Σχέσεις πληθυσμών και ύψους παραγωγής, μεγέθους φυτών, χρόνου ωρίμανσης. Αμειψισπορά, διαδοχή καλλιεργειών, επαναληπτική σπορά ή φύτευση, συγκαλλιέργεια. Άρδευση λαχανικών. Υπολογισμός αναγκών σε νερό, μέθοδοι άρδευσης, ποιότητα νερού. Συγκομιδή, Ημερομηνία συγκομιδής, μεταχειρίσεις πριν και μετά τη συγκομιδή, συγκομιδή με το χέρι, μηχανική συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία. Αποθήκευση και Eμπορία λαχανικών. Ανάγκη αποθήκευσης, μεταχειρίσεις πριν και μετά την αποθήκευση, συνθήκες αποθήκευσης, αποθήκευση στο χωράφι, κοινές αποθήκες, αποθήκες ψυγεία. Eμπορία και οικονομική σημασία των λαχανικών. Μηχανοποίηση καλλιέργειας λαχανικών. Μηχανήματα καλλιέργειας εδάφους, σπορείων, μεταφυτευτικές μηχανές, Ψεκαστήρες, συλλεκτικές μηχανές, μηχανές διαλογής και συσκευασίας. Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία. Καλλιέργεια κηπευτικών εκτός εδάφους (υδροπονικές καλλιέργειες). Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών

agricultural sciences subject

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι (Εργαστήριο)

Ευστάθιος Πανάγου, Πασχαλίτσα Τρυφινοπούλου, Αναστάσιος Σταματίου - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η εξοικείωση των φοιτητών με όρους που άπτονται στην επιστήμη της μοριακής βιολογίας. Η κατανόηση της δυναμικής των διαφόρων μοριακών τεχνικών με σκοπό την χρήση τους στην Μικροβιολογία τροφίμων. Η πραγματοποίηση επιλεγμένων μοριακών μεθόδων στο εργαστήριο και την επιλογή της καταλληλότερης τεχνικής που μπορεί να εφαρμοστεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού του κάθε πειραματικού σχεδιασμού.

other discipline image

Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων (Εργαστήριο)

Μιχάλης Γκολιομύτης, Παναγιώτα Κουτσούλη - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι φοιτητές μετά την ολοκλήρωση του μαθήματος θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες που απαιτούνται για να εκτιμούν την ηλικία στα αγροτικά ζώα (βοοειδή, αιγοπρόβατα). Επίσης, θα έχουν τις απαραίτητες γνώσεις δεξιότητες και ικανότητες που αφορούν στη μηχανική άμελξη αγελάδων και αιγοπροβάτων, καθώς και τη χωλότητα των αγελάδων. Τέλος, η γνωριμία με το έριο και τα συστατικά του στο πρόβατο, τη δομή και τη σύσταση των τριχών.

agricultural sciences subject

Εκτροφή Μηρυκαστικών Ζώων (Θεωρία)

Μαρία Χαρισμιάδου - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στο να κατανοήσουν οι φοιτητές : • τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για την άσκηση της εκτροφής, τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις προοπτικές της βοοτροφίας, προβατοτροφίας και αιγοτροφίας μέσα από την ανασκόπηση του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου και της κατανομής του (ζωικό κεφάλαιο, παραγωγή κρέατος και γάλακτος). • τα χαρακτηριστικά των σημαντικότερων φυλών βοοειδών, προβάτων και αιγών με σκοπό την αξιολόγηση και την αξιοποίηση τους μέσα από τα κατάλληλα συστήματα εκτροφής. • τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποσοστό συλλήψεων, τη διάρκεια της κυοφορίας και του τοκετού καθώς και τους παράγοντες με τους οποίους εκτιμάται η αναπαραγωγική ικανότητα σε μία αγέλη ή ποίμνιο (δείκτης πολυδυμίας, δείκτης βιωσιμότητας, δείκτης παραγωγικότητας). • τους παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος, την ανάπτυξη και λειτουργία του μαστού και την εξέλιξη της γαλακτοπαραγωγής στα μηρυκαστικά • τους παράγοντες που επηρεάζουν την κρεοπαραγωγική ικανότητα και την ποιότητα σφάγιου και κρέατος των μηρυκαστικών.

other discipline image

Μικροβιολογία Τροφίμων Ι (Θεωρία)

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΟΥ, ΠΑΣΧ. ΤΡΥΦΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη μικροβιολογία τροφίμων Κατηγορίες και ταξινόμηση των μικροοργανισμών που ενδιαφέρουν τα τρόφιμα Παράγοντες (ενδογενείς, εξωγενείς) που επηρεάζουν τον ρυθμό ανάπτυξης/θανάτου των μικροοργανισμών Κλασικές τεχνικές μέτρησης/προσδιορισμού των μικροοργανισμών Έλεγχος της μόλυνσης (θεωρία των εμποδίων και εφαρμογές)

other discipline image

Ζιζανιολογία (Εργαστήριο)

Γαρυφαλλιά Οικονόμου - Αντώνακα - Προπτυχιακό - (A+)
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι εργαστηριακές ασκήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος απαιτούν ομαδική εργασία από τους φοιτητές στον αγρό του Εργαστηρίου Γεωργίας με την εκτίμηση της συχνότητας, της πυκνότητας και της ομοιομορφίας των ζιζανίων σε προεπιλεγμένα σημεία αλλά και συλλογή δειγμάτων / αναγνώριση ζιζανίων για την προετοιμασία ζιζανιολόγιου. Επιπλέον, προβλέπεται παρακολούθηση εργαστηριακών ασκήσεων σχετικών με α) τις μορφές των ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων, β) την σωστή εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων (υπολογισμός δόσεων, είδη και ρύθμιση ψεκαστικών μέσων) και γ) την ασφαλή χρήση των ζιζανιοκτόνων.

agricultural sciences subject

Αξιολόγηση Γεωργικών Επενδύσεων

ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ - Προπτυχιακό - (A+)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι στόχοι του μαθήματος είναι η εκπαίδευση και πρακτική εξοικείωση των φοιτητών στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη λήψη αποφάσεων επενδύσεων κεφαλαίου.

natural sciences subject

Προγραμματισμός και Εφαρμογές Υπολογιστών

Κωνσταντίνος Γιαλούρης - Προπτυχιακό - (A+)
Αγροτική Οικονομία κ Ανάπτυξη, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής/τρια θα - έχει κατανοήσει τις βασικές αρχές του προγραμματισμού, των αλγοριθμικών δομών και των τεχνικών ανάπτυξης προγραμμάτων, - αποκτήσει δεξιότητες προγραμματισμού σε περιβάλλον γλώσσας υψηλού επιπέδου, - μπορεί να συνδυάζει τις διάφορες αλγοριθμικές δομές και εντολές μιας γλώσσας προγραμματισμού, - αποκτήσει την ικανότητα σύνθεσης προγραμμάτων που επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα τόσο στο χώρο της Βιοτεχνολογίας όσο και γενικότερα άλλων επιστημονικών και πρακτικών προβλημάτων που απεικονίζουν πραγματικές καταστάσεις, - μπορεί να επεξεργάζεται προγραμματιστικά μεγάλους όγκους δεδομένων - παύσει να περιορίζεται από τις εξειδικευμένες δυνατότητες των υπαρχόντων πακέτων λογισμικού και θα μπορεί να αναπτύξει λογισμικό για την επίλυση εξειδικευμένων προβλημάτων, - αποκτήσει ευρύτερη αναλυτική και συνθετική σκέψη και δεξιότητες στην επίλυση ενός προβλήματος (όχι απαραίτητα προβλήματος που απαιτεί τη σύνταξη προγράμματος) με τον τεμαχισμό του σε επιμέρους απλούστερα που επιτυγχάνουν ενδιάμεσους στόχους.

agricultural sciences subject

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Χαράλαμπος Κασίμης - Μεταπτυχιακό - (A-)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα στοχεύει σε μια ολιστική και κριτική προσέγγιση της έννοιας της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από τη διδασκαλία βασικών εννοιών και μεθόδων για την κατανόηση μιας κοινωνικά ετερογενούς αγροτικής κοινωνίας. Πλαίσιο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα και οι χώρες της Ε.Ε.

other discipline image

Φυσικοχημεία Τροφίμων

Βασιλική Ευαγγελίου - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το παρόν μάθημα εισάγει τους φοιτητές στις βασικές αρχές της Φυσικοχημείας που καθορίζουν τα φαινόμενα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη και τη μεταχείριση των τροφίμων. Παρέχει πληροφορίες για την αέρια κατάσταση της ύλης, τα διαλύματα, τη Θερμοδυναμική, τη Χημική Κινητική και τη Φωτοχημεία.