Βρέθηκαν 11 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
medicine science health professions subject

Διατροφή

Αναστασία Κανέλλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας

Διατροφή & Αφομοίωση (στόχοι και φάσεις διατροφής, πέψη, μεταβολισμός). Θρεπτικά Στοιχεία (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες). Σύσταση & Θρεπτικότητα των Κυριότερων Κατηγοριών Τροφίμων (αναφορά και στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα). Μεταβολισμός(βιολογικές οξειδώσεις, αναπνευστική αλυσίδα, οξειδωτική φωσφορυλίωση, κύκλος του Krebs). Διαιτητικές Απαιτήσεις(ενεργειακές, δομικές, λειτουργικές ανάγκες, ρόλος νερού, βιταμινών, αλάτων και ινών). Επίδραση των Μεθόδων Επεξεργασίας στη Θρεπτικότητα των Τροφίμων. Αρχές και Κανόνες Διατροφολογίας(τροφικές ομάδες, διαιτητικοί κανόνες). Διατροφή και Νοσηρότητα(διατροφικά πρωτογενή & χρόνια νοσήματα).

medicine science health professions subject

Διατροφή - Διαιτολογία

Αναστασία Κανέλλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, ΤΕΙ Αθήνας

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τη συμβολή της διατροφής στην πρόληψη της υγείας καθώς και στην έκβαση της διατροφοεξαρτώμενης ασθένειας. Στόχος είναι να διδαχθούν τις βασικές ενότητες της διατροφής καθώς και τις αρχές της κλινικής διαιτολογίας με έμφαση στους βιοχημικούς και άλλους δείκτες υγείας, που επηρεάζονται από τη διατροφή.

medicine science health professions subject

Διατροφή - Διαιτολογία

Αναστασία Κανέλλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας, ΤΕΙ Αθήνας

Γενικές γνώσεις διατροφής. Βασικές αρχές διατροφής. Αρχές υγιεινής διατροφής ενηλίκων. Διατροφική αξιολόγηση. Σύνταξη διαιτολογίου. Παχυσαρκία και δίαιτα απώλεια βάρους. Ειδικό μέρος διατροφικής αισθητικής. Διατροφή και εξωτερική εμφάνισή (πχ ακμή, κυτταρίτιδα). Διατροφικά συμπληρώματα - λειτουργικά τρόφιμα και άλλα επίκαιρα θέματα διατροφής. Νutricosmetics (ο ρόλος της διατροφής ως καλλυντικό).

medicine science health professions subject

Τεχνολογία και ποιότητα λιπών & ελαίων (Θ)

Ιωάννης Τσάκνης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας

Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου, πυρηνελαίου, σπορελαίων, μαργαρινών, λιπών αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής. Έλεγχος της δομής των λιπαρών υλών, έλεγχος μη- γλυκεριδικών συστατικών, έλεγχος φυσικών ιδιοτήτων, έλεγχος της αλλοίωσης των λιπαρών υλών, ανίχνευση νοθείας λιπαρών υλών, έλεγχος ελαιούχων σπόρων, δειγματοληψία, έλεγχος ποιότητας τηγανισμένων λαδιών. Εξαγωγή φυτικών και ζωικών λιπών, επεξεργασίες λιπών και λαδιών, μέθοδοι παρασκευής μαργαρινών και shortenings. Υποκατάστατα λιπών και λαδιών, παρασκευή μαγιονέζας. Παραπροϊόντα λιπών και λαδιών.

medicine science health professions subject

Διασφάλιση ποιότητας

Ιωάννης Τσάκνης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας

Εισαγωγή στη διοίκηση ολικής ποιότητας (TQM). Η φιλοσοφία της διοίκησης ολικής ποιότητας. Εισαγωγή στο management. Ο κύκλος της διοίκησης (management cycle). Εκπροσώπηση. Διεύθυνση εργασιακών ομάδων. Μέθοδοι επίλυσης προβλημάτων. Εκπαίδευση προσωπικού. Συστήματα ποιότητας: ISO 9000, HACCP, GMP, GHP. Στατιστικός έλεγχος διαδικασιών και στατιστικός ποιοτικός έλεγχος. Δείγματα και δειγματοληψία. Το κόστος της ποιότητας.

medicine science health professions subject

Διατροφή γυναίκας παιδιού

Αναστασία Κανέλλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Μαιευτικής, ΤΕΙ Αθήνας

Σκοπός του μαθήματος είναι οι σπουδαστές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις που αφορούν στη διατροφή πριν την κύηση, κατά την κύηση και την λοχεία και καθ’όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Επίσης να γνωρίζουν τις διαιτητικές ανάγκες των παιδιών και τις αντίστοιχες διατροφικές συστάσεις, από τη νεογνολογική ως την εφηβική ηλικία

medicine science health professions subject

Διατροφή - Διαιτολογία

Αναστασία Κανέλλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας

Σκοπός του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τη συμβολή της διατροφής στην πρόληψη της υγείας καθώς και στην έκβαση της διατροφοεξαρτώμενης ασθένειας. Στόχος είναι να διδαχθούν τις βασικές ενότητες της διατροφής καθώς και τις αρχές της κλινικής διαιτολογίας.

medicine science health professions subject

Τεχνολογία και ποιότητα λιπών & ελαίων (Ε)

Ιωάννης Τσάκνης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας

Το εργαστήριο εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές κατηγορίες και στον ποιοτικό έλεγχο των λιπιδίων καθώς επίσης και στις βασικές διεργασίες της βιομηχανίας λιπαρών υλών.

medicine science health professions subject

Βιολογία

Αναστασία Κανέλλου - Προπτυχιακό - (A-)
Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Αθήνας

H επιστήμη της Bιολογίας, Επιστήμη και Κοινωνία ,Βασικές Ιδιότητες της Ζωής, Προέλευση και Εξέλιξη της Ζωής, η Χημεία της Ζωής, Ενέργεια και Μεταβολισμός, Ευκαρυωτικο Κύτταρο - Δομή και Λειτουργιά, Κυτταρικοί Κύκλοι και Κυτταρική Διαίρεση, Προκαρυωτικοι Μικροοργανισμοί- Ιοί, DNA- Το Γενετικό Υλικό, Μεταλλαγές, Εισαγωγή στη Γενετική, Τεχνολογία Ανασυνδυασμένου DNA.

medicine science health professions subject

Μικροβιολογία Τροφίμων I

Ιωάννης Γιαβάσης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΤΕΙ Θεσσαλίας

Το μάθημα περιλαμβάνει τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη Μικροβιολογία Τροφίμων, την περιγραφή των σημαντικότερων γενών και ειδών των αλλοιογόνων και παθογόνων μικροοργανισμών των τροφίμων, τα αίτια, τα αποτελέσματα και τις μεθόδους πρόληψης μικροβιολογικών αλλοιώσεων και τροφολοιμόξεων/τροφοτοξινώσεων