Βρέθηκαν 34 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
social sciences  subject

Ανάλυση Δημόσιας Πολιτικής

Άρης Αλεξόπουλος - Προπτυχιακό - (A-)
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Αντικείμενο του μαθήματος αποτελούν οι αποφάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση, επηρεάζει την υλική και άυλη υπόσταση συλλογικών και ατομικών υποκείμενων που δρουν στα όρια της δικαιοδοσίας της. Έμφαση δίδεται στην κατανόηση του φαινομένου της αλλαγής στο πεδίο των δημοσίων πολιτικών. Στα ζητήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται: Γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες κάποια ζητήματα καταφέρνουν να γίνουν θέματα προτεραιότητας προς αντιμετώπιση και κάποια όχι; Γιατί κάποιες εναλλακτικές επίλυσης των ζητημάτων προτιμώνται από τις κυβερνήσεις σε σχέση με άλλες που αγνοούνται; Τι χαρακτηρίζεται ως δημόσιο πρόβλημα και πώς συγκροτείται η κυβερνητική ατζέντα; Γιατί οι νέες πολιτικές σπάνια υλοποιούνται όπως σχεδιάστηκαν; Με ποιο τρόπο αξιολογούνται στόχοι και αποτελέσματα; Με ποιο τρόπο οι μεταρρυθμίσεις, ως εμπρόθετη κυβερνητική δράση, έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς έκβασης; Για να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα εξετάζεται, με την βοήθεια εργαλείων από το πεδίο της ανάλυσης δημοσίων πολιτικών με ποιο τρόπο συμφέροντα, εναλλακτικές προτάσεις και θεσμικοί παράγοντες της πολιτικής διαδικασίας (πολιτικοί, διοίκηση) αλληλεπιδρούν και οδηγούν σε αλλαγές στις ασκούμενες δημόσιες πολιτικές.

social sciences  subject

Περιγραφική και Επαγωγική Στατιστική

Βασίλειος Δαφέρμος - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο σκοπός αυτού του υποχρεωτικού µαθήµατος είναι η κατανόηση βασικών δεικτών περιγραφικής στατιστικής, και η εργαστηριακή χρήση βασικών στατιστικών εργαλείων, όπως για παράδειγµα η ANOVA, για την εξαγωγή συµπερασµάτων, στο όνοµα των Κοινωνικών Επιστηµών, µε πραγµατικά δεδοµένα. Ακόµη, σκοπός του µαθήµατος είναι η συστηµατική εκµάθηση στατιστικών πακέτων λογισµικού διεθνούς εµβέλειας, όπως για παράδειγµα το SPSS και το STATA. Τέλος, σκοπός του µαθήµατος είναι η κατανόηση των µεθοδολογικών αφετηριών µιας έρευνας, η οικοδόµηση του Ερωτηµατολογίου Έρευνας, και η εκµάθηση τεχνικών ∆ειγµατοληψίας, και προσοµοίωσης.

social sciences  subject

Ιστορία του Αραβοισλαμικού Κόσμου

Δημήτριος Σταματόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο στόχος του μαθήματος είναι να εξετάσει τις προϋποθέσεις (ιδεολογικές, κοινωνικές, πολιτικές) της ανάδυσης του Ισλάμ ως κυρίαρχης θρησκείας στον Αραβικό κόσμο, την ιστορία των αραβικών χαλιφάτων του μεσαίωνα αλλά και την υιοθέτηση του Ισλάμ από τον περσικό και τον τουρκικό πολιτισμό. Επιπλέον το μάθημα επικεντρώνεται σε ζητήματα ανάπτυξης των εθνικών κινημάτων στην Οθωμανική αυτοκρατορία επιμένοντας στην αυτοκρατορική ιδεολογία του Πανισλαμισμού ως κοινής μήτρας της ανάδυσης του τουρκικού (η εκδοχή του «κοσμικού ισλάμ») και του αραβικού εθνικισμού (η εκδοχή του «έθνους-Umma»). Μελετώντας την άνοδο του Παναραβικού κινήματος στις εκδοχές του Νασσερισμού και του Μπααθισμού η ανάλυση περιλαμβάνει επίσης τις συγκρούσεις των αραβικών κρατών με το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ επικεντρώνοντας στο Παλαιστινιακό ζήτημα όπως και στην προοδευτική μετατόπιση της ηγεμονίας στον αραβικό κόσμο από την Αίγυπτο στη Σαουδική Αραβία. Συνεπώς το φαινόμενο του ισλαμικού φονταμενταλισμού θα εξεταστεί ως συνέπεια της Σαουδαραβικής ηγεμονίας στο σουνιτικό Ισλάμ, αλλά και της έκρηξης και επικράτησης της ισλαμικής επανάστασης στο σιϊτικό Ιράν

social sciences  subject

Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Πολιτικής Επιστήμης

Άρης Αλεξόπουλος - Προπτυχιακό - (A-)
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Γιατί μελετώνται τα πολιτικά φαινόμενα; Ποιο το αντικείμενο της πολιτικής επιστήμης; Τι ορίζουμε ως επιστήμη; Ποιά είναι η σχέση εμπειρικών δεδομένων με την ερμηνεία τους και την διατύπωση γενικών υποθέσεων και θεωριών: επαγωγική και απαγωγική προσέγγιση. Με ποιους τρόπους δημιουργούνται και ελέγχονται οι θεωρητικές υποθέσεις για την εγκυρότητα τους: πείραμα και παρατήρηση. Ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις: στατιστική ανάλυση, περιπτωσιολογική ανάλυση. Οδηγίες για την συγγραφή επιστημονικής εργασίας.

social sciences  subject

Οικονομική Ανάλυση ΙΙ

Κωνσταντίνος Μανασάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση βασικών εννοιών της οικονομικής θεωρίας και εισάγει τους φοιτητές στη μέθοδο, τις τεχνικές, τα εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης της οικονομικής ανάλυσης στα πεδία της μικροοικονομίας, οργάνωσης αγορών και μακροοικονομίας.

social sciences  subject

Οικονομική Ανάλυση Ι

Κωνσταντίνος Μανασάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση βασικών εννοιών της οικονομικής θεωρίας και εισάγει τους φοιτητές στη μέθοδο, τις τεχνικές, τα εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης της οικονομικής ανάλυσης στο πεδίο της μικροοικονομίας.

social sciences  subject

Διοικητική Επιστήμη

Κωνσταντίνος Μανασάκης - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μάθημα στοχεύει στην κατανόηση βασικών εννοιών της διοικητικής επιστήμης και εισάγει τους φοιτητές στη μέθοδο, τις τεχνικές, τα εργαλεία και τον τρόπο προσέγγισης των προβλημάτων που επιλύει η διοικητική επιστήμη.

social sciences  subject

Η Τουρκία στον 20ο Αιώνα

Δημήτριος Σταματόπουλος - Προπτυχιακό - (A+)
Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το μάθημα εξετάζει τις πολιτικές δομές του κεμαλικού κράτους αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως και τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις του Μουσταφά Κεμάλ στη δεκαετία του 1920. Επεκτείνεται στην ανάλυση του μονοκομματικού καθεστώτος με κυρίαρχο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και του δικομματικού πολιτικού συστήματος με την εμφάνιση του Δημοκρατικού Κόμματος του Αντνάν Μεντερές στη δεκαετία του 1950. Αναλύονται επίσης ο ρόλος του στρατού στην τουρκική κοινωνία, μέσα από την ανάλυση των τριών διαδοχικών πραξικοπημάτων (1960, 1971, 1980) η επίδραση πολιτικών ιδεολογιών όπως ο Παντουρκισμός και ο Ισλαμισμός στη διαμόρφωση της τουρκικής πολιτικής σκηνής και της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως και η Τουρκοϊσλαμική Σύνθεση της δεκαετίας του 1980. Τέλος γίνεται απόπειρα να μελετηθεί η αντιπαράθεση εκπροσώπων του κοσμικού/κεμαλικού κράτους και των ισλαμιστών (ριζοσπαστών και μετριοπαθών) στην τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα

social sciences  subject

Πολιτικά καθεστώτα στην Ανατολική Ευρώπη 1917-1989

Νίκος Μαραντζίδης - Προπτυχιακό - (A+)
Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στο πλαίσιο του μαθήματος αυτού, οι φοιτητές καθοδηγούνται: να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη των κρατών της ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ από τη στιγμή της επικράτησης του κομμουνισμού. Στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση και η ανάλυση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και την πρώην ΕΣΣΔ. Στο μάθημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία, την ιδεολογία και την δομή των κομμουνιστικών πολιτικών συστημάτων. Επίσης εξετάζονται η φάση της κατάρρευσης και της εξόδου προς τη δημοκρατία.

social sciences  subject

Πολιτική (και) επικοινωνία

Ιωάννης Καραγιάννης - Προπτυχιακό - (A-)
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η εξοικείωση με τον σύγχρονο προβληματισμό που αναπτύσσεται αναφορικά με το πολυδιάστατο φαινόμενο της πολιτικής επικοινωνίας αποτελεί το αντικείμενο του εν λόγω μαθήματος. Στόχος είναι να αναπτυχθούν γνωστικές ικανότητες που να επιτρέπουν την κατανόηση, κριτική προσέγγιση και ανάλυση της πολιτικής επικοινωνίας στις σύγχρονες συνθήκες. Η εισαγωγή στο εν λόγω σύνθετο και δυναμικό πεδίο έρευνας διενεργείται με γνώμονα την ιστορικότητα των σχετικών διεργασιών και επιμερίζεται σε επιμέρους, αλλά συναφείς μεταξύ τους, θεματικές ενότητες. Ενδεικτικά, εξετάζονται α) τεχνολογικές, οργανωτικές, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις που διαμόρφωσαν το σύγχρονο διεθνοποιημένο περιβάλλον των ΜΜΕ και τις νέες μορφές δικτύωσης, αλληλόδρασης και επικοινωνίας, β) διασυνδέσεις οι οποίες αναπτύσσονται ιστορικά ανάμεσα στα ΜΜΕ και στην πολιτική διαδικασία σε συγκριτική προοπτική, γ)πολιτικές και ιδεολογικές λειτουργίες των ΜΜΕ και επιδράσεις τους στη σύγχρονη πολιτική-κομματική αντιπαράθεση και στη δημοκρατία, δ) κρατικές πολιτικές ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού περιβάλλοντος και συνέπειές τους στη διαμόρφωση του επικοινωνιακού περιβάλλοντος, καθώς και ε) εξελίξεις που σημειώνονται στην επιστημονική μελέτη της πολιτικής επικοινωνίας και στα προτεινόμενα θεωρητικά υποδείγματα και μοντέλα ανάλυσης. Πεδίο ειδικότερης ενασχόλησης, αλλά και εμπειρικού ελέγχου των εν λόγω προβληματισμών, αποτελεί η εγχώρια μεταπολιτευτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της οποίας μεταβάλλεται δραστικά το επικοινωνιακό περιβάλλον, το πολιτικό-κομματικό σύστημα και οι χρήσεις των Μέσων στην πολιτική αντιπαράθεση και στον κομματικό ανταγωνισμό.