Βρέθηκαν 40 μαθήματα
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ΒΑΘΜΙΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
agricultural sciences subject

Κοινωνιολογία της Αγροτικής Ανάπτυξης

Χαράλαμπος Κασίμης - Μεταπτυχιακό - (A-)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα στοχεύει σε μια ολιστική και κριτική προσέγγιση της έννοιας της αγροτικής ανάπτυξης μέσα από τη διδασκαλία βασικών εννοιών και μεθόδων για την κατανόηση μιας κοινωνικά ετερογενούς αγροτικής κοινωνίας. Πλαίσιο αναφοράς αποτελεί η Ελλάδα και οι χώρες της Ε.Ε.

natural sciences subject

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών

Θεόδωρος Τσιλιγκιρίδης - Προπτυχιακό - (A-)
Αγροτικής Οικονομίας κ Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής/τρια - θα μπορεί να διακρίνει τις δυνατότητες των τμημάτων που συνθέτουν ένα υπολογιστή και θα μπορεί να επιλέξει τη σύνθεση ενός υπολογιστικού συστήματος που ικανοποιεί τις επιστημονικές ανάγκες ενός βιοτεχνολόγου, - θα μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες του Λειτουργικού Συστήματος του υπολογιστή του και θα μπορεί να προβαίνει στις επιθυμητές παραμετροποιήσεις, - θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις για την αναζήτηση πληροφοριών σε συνδεδεμένες (online) βιβλιοθήκες και αποθετήρια γνώσης, - θα κατανοήσει τις βασικές έννοιες της Επιστήμης της Πληροφορικής με ευρύτερες προεκτάσεις στην κοινωνία, την απασχόληση, την επιστημονική πρόοδο και τη φιλοσοφία, - θα αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις των Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών και της διασύνδεσής των με οικονομικούς και επιχειρηματικούς στόχους, - θα μπορεί να αξιοποιεί ειδικά πακέτα λογισμικού για την επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου της Βιοτεχνολογίας, - θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον υπολογιστή σε επίπεδο συνεργατικής μάθησης, συνεργαζόμενος με συμφοιτητές του στα πλαίσια ομαδικών εργασιών.

agricultural sciences subject

Βασικές Διεργασίες Μηχανικής Τροφίμων

Σταύρος Γιαννιώτης - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο μάθημα αυτό ο φοιτητής/ια θα αποκτήσει γνώσεις επί των βασικών διεργασιών που συναντώνται στα εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων δηλαδή συμπύκνωση, ξήρανση, διήθηση, εκχύλιση, απόσταξη κλπ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να κατανοήσει τις αρχές που διέπουν τις διεργασίες αυτές, να γνωρίζει τον εξοπλισμό τους και την λειτουργία του. Επίσης να αποκτήσει την επιδεξιότητα στην ανάλυση και στην μαθηματική περιγραφή των βασικών σχέσεων που συνδέουν τις σχεδιαστικές παραμέτρους και τις παραμέτρους λειτουργίας των διεργασιών αυτών και να υπολογίζει τις παραμέτρους αυτές.

other discipline image

Μικροοικονομική Ανάλυση Ι

Παναγιώτης Λαζαρίδης - Προπτυχιακό - (A-)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα αποτελεί συνέχεια του μαθήματος της Εισαγωγής στην Οικονομική Θεωρία. Ειδικότερα το μάθημα αυτό αναλύει την διαδικασία λήψης αποφάσεων τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών και την επίδραση των αποφάσεων αυτών στην λειτουργία των αγορών με ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές που αφορούν την παραγωγή και κατανάλωση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

other discipline image

Οργάνωση Διαχείριση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ΙΙ

Κωνσταντίνος Τσιμπούκας - Προπτυχιακό - (A+)
Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το μάθημα αυτό ολοκληρώνει την τεχνικοοικονομική καταγραφής και ανάλυσης των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, εξετάζει την ανάλυση της λειτουργίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και αναλύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

other discipline image

Καλλωπιστικά Φυτά (Εργαστήριο)

Μαρία Παπαφωτίου, Αναστασία Ακουμιανάκη-Ιωαννίδου, Αγγελική Παρασκευοπούλου - Προπτυχιακό - (A+)
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κατάταξη των καλλωπιστικών φυτών σε ομάδες. (ετήσια φυτά άνοιξης και θέρους, πολυετή ποώδη, βολβώδη- κονδυλώδη- ριζωματώδη, φυτά πλαισίων και σχημάτων, αειθαλή θαμνώδη και δενδρώδη, φυλλοβόλα θαμνώδη και δενδρώδη, αναρριχώμενα και έρποντα φυτά, φυτά εσωτερικών χώρων, υδροχαρή φυτά, αλπικά φυτά). Ταξινόμηση. (προσδιορισμός ειδών και ποικιλιών). Μορφολογικά και βιομετρικά χαρακτηριστικά. (σχήμα και μέγεθος του φυτού και των τμημάτων του, περιγραφή άνθους, εποχή άνθησης και καρποφορίας). Πολλαπλασιασμός. (σπόροι, μοσχεύματα, παραφυάδες, καταβολάδες, υπόγεια όργανα, εμβολιασμός). Συνθήκες καλλιέργειας. (κλίμα, έδαφος, άρδευση, λίπανση, κλάδευση, φυτοπροστασία). Χρήσεις των καλλωπιστικών φυτών στην Κηποτεχνία και Αρχιτεκτονική του Τοπίου.

agricultural sciences subject

Επιχειρησιακή Έρευνα στην Γεωργία

Στέλιος Ροζάκης, Δημήτρης Κρεμμύδας - Προπτυχιακό - (A+)
Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Με τη συμπλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι θα έχετε γνώση της θεωρίας και θα είστε εξοικειωμένοι με τεχνικές και μαθηματικά υποδείγματα ώστε να μπορείτε να παίρνετε γρήγορες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά ένα μεγάλο φάσμα επιχειρησιακών προβλημάτων. Επίσης θα είστε ικανοί να διερευνείτε, να εκφράζετε ποσοτικά και να αξιολογείτε μικρο-οικονομικά υποδείγματα για την ανάλυση αποφάσεων, κατανοώντας τη σχέση της περιγραφής της οικονομικής πραγματικότητας με το δέον γενέσθαι στην επιχείρηση Το μάθημα μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις βασικές ενότητες: (α) Μαθηματικός Προγραμματισμός (β) Προγραμματισμός έργων (γ) Πολυκριτήρια Ανάλυση και (δ) Λήψη αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας, Για την κάθε ενότητα θα διδαχθείτε τις βασικές θεωρητικές έννοιες, θα εργαστείτε πάνω σε εφαρμοσμένα προβλήματα ενώ σε μερικές από αυτές θα εξοικειωθείτε με λογισμικό που διευκολύνει την επίλυση σχετικών προβλημάτων.

agricultural sciences subject

Γενική Μικροβιολογία

Δημήτριος Γεωργακόπουλος, Γεώργιος Ζερβάκης, Αναστάσια Ταμπακάκη - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης φυτικής παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή στη Μικροβιολογία. Ιστορία των μικροβιολογικών ανακαλύψεων. Κυτταρική δομή και εξελικτική ιστορία. Μικροβιακή ποικιλότητα. Χημικοί δεσμοί και μόρια ύδατος στα βιολογικά συστήματα. Μακρομόρια. Κυτταρική δομή και λειτουργία (μορφολογία, μικροσκοπία, μεμβράνες και τοιχώματα, κίνηση, δομές επιφανείας και έγκλειστα προκαρυωτών). Θρέψη και εργαστηριακή καλλιέργεια μικροοργανισμών. Μικροβιακή αύξηση (θεωρία και πρακτική, περιβαλλοντικές επιδράσεις). Εισαγωγή στην Ιολογία. Βακτηριακή γενετική. Συστηματική των βακτηρίων. Τα Αρχαία (Φυλογένεση και γενικός μεταβολισμός, συστηματική). Βιολογία του ευκαρυωτικού κυττάρου και ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί. Οι μύκητες: μορφολογία, αναπαραγωγή, ταξινόμηση.

agricultural sciences subject

Γενική Λαχανοκομία (Θεωρία)

Δημήτριος Σάββας, Χάρολντ Πάσσαμ - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Eισαγωγή. Η υφιστάμενη κατάσταση των λαχανικών σε διεθνές επίπεδο, στις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Σημασία των λαχανικών γα τη διατροφή του ανθρώπου. Μορφές κατανάλωσης λαχανικών. Μέθοδοι ταξινόμησης λαχανικών. Τύποι λαχανοκομικών εκμεταλλεύσεων. Τα λαχανικά και το φυσικό τους περιβάλλον. Η επίδραση της θερμοκρασίας αέρος και εδάφους, της υγρασίας, των βροχοπτώσεων, της ηλιοφάνειας, του ανέμου, του υψομέτρου, της κλίσης του εδάφους κ..λπ. Επιλογή περιοχών καλλιέργειας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιχειρήσεων. Eδαφος. Τύποι εδαφών, ιδιότητες, δομή, βάθος, pΗ στράγγιση, προτιμήσεις λαχανικών σε ορισμένους τύπους εδάφους. Λίπανση. Διατροφή λαχανικών, θρεπτικά στοιχεία, ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστική, πρόγραμμα λίπανσης, τύποι και ποσότητες χημικών λιπασμάτων, χρόνος και μέθοδοι εφαρμογής. Οργανική ουσία, κοπριά, χλωρή λίπανση. Πολλαπλασιασμός λαχανικών. Eγγενής πολλαπλασιασμός, σπόρος, βλάστηση σπόρου, λήθαργος. Σπορεία και τεχνική ανάπτυξης νεαρών φυτών, υποστρώματα, συνθήκες στα σπορεία. Eγκατάσταση φυτών. Απευθείας σπορά, βάθος σποράς, μεταφύτευση, μέθοδοι φύτευσης, αραίωμα φυτών, περιποιήσεις μετά τη μεταφύτευση. Μελέτη πληθυσμού και προγραμματισμός καλλιεργειών. Σχέσεις πληθυσμών και ύψους παραγωγής, μεγέθους φυτών, χρόνου ωρίμανσης. Αμειψισπορά, διαδοχή καλλιεργειών, επαναληπτική σπορά ή φύτευση, συγκαλλιέργεια. Άρδευση λαχανικών. Υπολογισμός αναγκών σε νερό, μέθοδοι άρδευσης, ποιότητα νερού. Συγκομιδή, Ημερομηνία συγκομιδής, μεταχειρίσεις πριν και μετά τη συγκομιδή, συγκομιδή με το χέρι, μηχανική συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία. Αποθήκευση και Eμπορία λαχανικών. Ανάγκη αποθήκευσης, μεταχειρίσεις πριν και μετά την αποθήκευση, συνθήκες αποθήκευσης, αποθήκευση στο χωράφι, κοινές αποθήκες, αποθήκες ψυγεία. Eμπορία και οικονομική σημασία των λαχανικών. Μηχανοποίηση καλλιέργειας λαχανικών. Μηχανήματα καλλιέργειας εδάφους, σπορείων, μεταφυτευτικές μηχανές, Ψεκαστήρες, συλλεκτικές μηχανές, μηχανές διαλογής και συσκευασίας. Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία. Καλλιέργεια κηπευτικών εκτός εδάφους (υδροπονικές καλλιέργειες). Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών

agricultural sciences subject

Γενική Λαχανοκομία (Εργαστήριο)

Δημήτριος Σάββας, Χάρολντ Πάσσαμ - Προπτυχιακό - (A-)
Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Eισαγωγή. Η υφιστάμενη κατάσταση των λαχανικών σε διεθνές επίπεδο, στις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Σημασία των λαχανικών γα τη διατροφή του ανθρώπου. Μορφές κατανάλωσης λαχανικών. Μέθοδοι ταξινόμησης λαχανικών. Τύποι λαχανοκομικών εκμεταλλεύσεων. Τα λαχανικά και το φυσικό τους περιβάλλον. Η επίδραση της θερμοκρασίας αέρος και εδάφους, της υγρασίας, των βροχοπτώσεων, της ηλιοφάνειας, του ανέμου, του υψομέτρου, της κλίσης του εδάφους κ..λπ. Επιλογή περιοχών καλλιέργειας. Σχεδιασμός και οργάνωση επιχειρήσεων. Eδαφος. Τύποι εδαφών, ιδιότητες, δομή, βάθος, pΗ στράγγιση, προτιμήσεις λαχανικών σε ορισμένους τύπους εδάφους. Λίπανση. Διατροφή λαχανικών, θρεπτικά στοιχεία, ανάλυση εδάφους, φυλλοδιαγνωστική, πρόγραμμα λίπανσης, τύποι και ποσότητες χημικών λιπασμάτων, χρόνος και μέθοδοι εφαρμογής. Οργανική ουσία, κοπριά, χλωρή λίπανση. Πολλαπλασιασμός λαχανικών. Eγγενής πολλαπλασιασμός, σπόρος, βλάστηση σπόρου, λήθαργος. Σπορεία και τεχνική ανάπτυξης νεαρών φυτών, υποστρώματα, συνθήκες στα σπορεία. Eγκατάσταση φυτών. Απευθείας σπορά, βάθος σποράς, μεταφύτευση, μέθοδοι φύτευσης, αραίωμα φυτών, περιποιήσεις μετά τη μεταφύτευση. Μελέτη πληθυσμού και προγραμματισμός καλλιεργειών. Σχέσεις πληθυσμών και ύψους παραγωγής, μεγέθους φυτών, χρόνου ωρίμανσης. Αμειψισπορά, διαδοχή καλλιεργειών, επαναληπτική σπορά ή φύτευση, συγκαλλιέργεια. Άρδευση λαχανικών. Υπολογισμός αναγκών σε νερό, μέθοδοι άρδευσης, ποιότητα νερού. Συγκομιδή, Ημερομηνία συγκομιδής, μεταχειρίσεις πριν και μετά τη συγκομιδή, συγκομιδή με το χέρι, μηχανική συγκομιδή, διαλογή, τυποποίηση, συσκευασία. Αποθήκευση και Eμπορία λαχανικών. Ανάγκη αποθήκευσης, μεταχειρίσεις πριν και μετά την αποθήκευση, συνθήκες αποθήκευσης, αποθήκευση στο χωράφι, κοινές αποθήκες, αποθήκες ψυγεία. Eμπορία και οικονομική σημασία των λαχανικών. Μηχανοποίηση καλλιέργειας λαχανικών. Μηχανήματα καλλιέργειας εδάφους, σπορείων, μεταφυτευτικές μηχανές, Ψεκαστήρες, συλλεκτικές μηχανές, μηχανές διαλογής και συσκευασίας. Εισαγωγή στη Βιολογική Γεωργία. Καλλιέργεια κηπευτικών εκτός εδάφους (υδροπονικές καλλιέργειες). Μετασυλλεκτικοί χειρισμοί κηπευτικών