Ψυχοφυσιολογία


Στο μάθημα παρουσιάζονται οι βασικές έννοιες και ευρήματα του επιστημονικού πεδίου της Ψυχοφυσιολογίας, η οποία εξετάζει τη σχέση της συμπεριφοράς με τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και συζητούνται οι εφαρμογές αυτών γνώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές το πώς ορισμένες εξειδικεύσεις της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και ιδιαίτερα του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορούν να επηρεάζουν τις γνωστικές ικανότητες και εν γένει τη συμπεριφορά του ανθρώπου. Έτσι θα μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση του παιδιού, ευκολότερη ανίχνευση των αδυναμιών του και την αξιοποίηση των ικανοτήτων του.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κανένα


Περιεχόμενα

Η σχέση εγκεφάλου και συμπεριφοράς Εξειδικεύσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου – Ψυχοφυσιολογικές ασυμμετρίες (Εγκεφαλική εξειδίκευση και κυριαρχία. Ανατομία και φυσιολογία των ημισφαιρικών διαφορών. Διαφορές μεταξύ των φύλων). Αριστεροχειρία: Η πιο γνωστή ασυμμετρία της συμπεριφοράς – Περιγραφή του φαινομένου – Εκπαιδευτικές προεκτάσεις. Εγκεφαλική ασυμμετρία και αναπτυξιακές διαταραχές. Εγκεφαλική ασυμμετρία και εκπαίδευση. Ορμόνες και συμπεριφορά Αλληλεπιδράσεις νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος με τη συμπεριφορά

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Φίλιππος Βλάχος
Τμήμα: Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Άλλες Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ