Λογιστική Κόστους


Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες με αποτέλεσμα να του δίνεται η δυνατότητα να: • Γνωρίζει το είδος και το εύρος της εμπλοκής της Γενικής Λογιστικής. • Γνωρίζει την λογιστική αποτύπωση των παραγωγικών λειτουργιών. • Γνωρίζει τις μορφές κόστους (σταθερά, μεταβλητά, έμμεσα, άμεσα, Γ.Β.Ε.). • Γνωρίζει τις διαφορές μεταχείρισης του κόστους παραγωγής και κόστους περιόδου. • Γνωρίζει τις κοστολογικές διαρθρώσεις (Κέντρα Κόστους) και την σημασία τους για την ορθό τρόπο κοστολόγησης. • Είναι σε θέση να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων Φορέων Κόστους (προϊόντα, υπηρεσίες, εμπορεύματα, projects). • Κατανοεί τις μεθόδους κοστολόγησης του ολικού, μερικού και προτύπου κόστους, συμπεριλαμβανόμενης και της ανάλυσης των αποκλίσεων. • Είναι σε θέση να προβεί σε ανάλυση του κόστους για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για την ορθολογική διοίκηση της επιχείρησης και την αριστοποίηση των αποτελεσμάτων της.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να φέρει το φοιτητή σε επαφή με το αντικείμενο της Λογιστικής Κόστους, την ανάλυση των ομοιοτήτων και των διαφορών μεταξύ της Λογιστικής Κόστους και της Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, τις έννοιες και τις διακρίσεις του κόστους, τα στοιχεία που συμμετέχουν στο κόστος παραγωγής (α΄ ύλες, άμεση εργασία, ΓΒΕ), τις μεθόδους κοστολόγησης (κοστολόγηση εξατομικευμένης και συνεχούς παραγωγής), τις τεχνικές κοστολόγησης (πλήρες και οριακό κόστος), τον τρόπο συγκέντρωσης του κόστους στα κύρια και βοηθητικά κέντρα κόστους (επιμερισμός και επανεπιμερισμός), την ανάλυση σημείου εξίσωσης συνολικών εσόδων και συνολικού κόστους, την κοστολόγηση συμπαραγώγων προϊόντων καθώς και τις αρχές του πρότυπου κόστους και του υπολογισμό των αποκλίσεων Ο φοιτητής με την ολοκληρωμένη θεωρητική κατάρτιση και απόκτηση συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων αναμένεται να είναι ικανός να πραγματοποιεί: Εποπτεία, τήρηση και ενημέρωση Λογιστικών βιβλίων όλων των κατηγοριών σύμφωνα με την κείμενη φορολογία, το Ε.Γ.Λ.Σ. και τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Εσωτερικό και εξωτερικό έλεγχο επιχειρήσεων και οργανισμών. Κοστολόγηση και σύνταξη προϋπολογισμών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτείται κανένα προαπαιτούμενο μάθημα.


Περιεχόμενα

ΕΝΟΤΗΤΑ: Σύντομη Αναδρομή στην Γενική Λογιστική Ελληνικό Γενικό Λογιστικό Σχέδιο (Ε. Γ. Λ. Σ.) Ομάδες Γενικής Λογιστικής (1-8) Αναλυτική Λογιστική (Ομάδα 9) Λογαριασμοί Τάξεως (Ομάδα 0) ΕΝΟΤΗΤΑ: Κοστολογικές έννοιες Η παραγωγική διαδικασία μιας βιομηχανικής επιχείρησης. Εννοιολογικός προσδιορισμός του κόστους, εξόδων, εσόδων, δαπανών Χαρακτηριστικά του κόστους (φύση, χρήση, λειτουργία, ρόλος του κόστους) Συμπεριφορά ειδών κόστους (άμεσα, έμμεσα, σταθερά, μεταβλητά, ημιμεταβλητά, Γ.Β.Ε.) ΕΝΟΤΗΤΑ: Είδη Κόστους Είδη κόστους (κατηγορίες, είδη) Πάγια – αποσβέσεις Ο συντελεστής του κόστους ΥΛΙΚΑ Ο συντελεστής του κόστους ΕΡΓΑΣΙΑ – υπηρεσίες, και οι χρήσεις τους Συντελεστής κόστους Γ. Β. Ε. Συντελεστής κόστους Διοίκηση, Διάθεση, Έρευνα / Ανάπτυξη. Χρηματοοικονομική λειτουργία (Δ+Δ, Ε/Α, Χ) ΕΝΟΤΗΤΑ: Κοστολογική Συγκρότηση και Δομή (Κέντρα Κόστους - Κ. Κ.) Συγκρότηση του κόστους Κόστος παραγωγής (ΚΠΑ, παραγωγή σε εξέλιξη, κόστος παραχθέντων, κόστος πωληθέντων) Κόστος περιόδου (ΚΠΕ = Δ+Δ+ Ε/Α, Χ) Κόστος λειτουργίας (ΚΠΑ+ΚΠΕ) Κατηγορίες Κέντρων Κόστους (κύρια – Κ.Κ.Κ. και βοηθητικά κέντρα κόστους – Β. Κ. Κ.) Μερισμός κόστους (Β.Κ.Κ., Κ. Κ. Κ., Βάσεις / συντελεστές μερισμού) ΕΝΟΤΗΤΑ: Κοστολογικές Διαδικασίες Η οργάνωση της κοστολόγησης - κοστολογική μέθοδος - κοστολογικό σύστημα. Εξωλογιστική – εσωλογιστική κοστολόγηση. Μέθοδος κοστολόγησης A.B.C. Κοστολόγηση ενός ή περισσοτέρων προϊόντων - υποπροϊόντων, απώλεια παραγωγής, ισοδύναμη παραγωγή. Μελέτες περιπτώσεων Βιομηχανικών και Εμπορικών οικονομικών μονάδων. ΕΝΟΤΗΤΑ: Φορείς Κόστους Φορείς Κόστους (Προϊόντα, εμπορεύματα, υπηρεσίες, projects) Κοστολογική Αλυσίδα Αξίας Τυποποιημένη κοστολόγηση προϊόντων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών ΕΝΟΤΗΤΑ: Διοίκηση και Έλεγχος Ολικό κόστος, μερικό κόστος Τιμολογιακή κοστολογική πολιτική Ελαστικός προϋπολογισμός, πρότυπο κόστος, προϋπολογισμός, ανάλυση αποκλίσεων

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Δημήτριος Μαυρίδης
Τμήμα: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ