ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ


Ο κλάδος των εφαρμοσμένων μαθηματικών που έχει ως στόχο τη μελέτη και τη λύση διαφόρων προβλημάτων της Οικονομικής Επιστήμης με τη βοήθεια των μαθηματικών, ονομάζεται Οικονομικά Μαθηματικά. Γενικά από την εποχή της «Νεοκλασικής Σχολής» μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει οικονομολόγος ερευνητής ο οποίος να μη χρησιμοποιεί τη μαθηματική μέθοδο για τη λύση οικονομικών προβλημάτων και την επεξεργασία οικονομικών φαινομένων. Επειδή η έκταση των Οικονομικών Μαθηματικών είναι πολύ μεγάλη, τα Οικονομικά Μαθηματικά τα διαιρούμε σε δύο βασικούς κλάδους: Την Οικονομετρία και τα Μαθηματικά των Οικονομικών Συναλλαγών ή Οικονομικών Πράξεων. Τα Μαθηματικά των Οικονομικών Συναλλαγών υποδιαιρούνται στα Μαθηματικά των Επιχειρήσεων και στα Ασφαλιστικά Μαθηματικά. Στο παρόν μάθημα θα ασχοληθούμε μόνο με τα Μαθηματικά των Επιχειρήσεων τα οποία διαιρούνται στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές πράξεις και στις μακρυπρόθεσμες οικονομικές πράξεις.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να καλύψει όλες τις ανάγκες των φοιτητών σε θέματα σχετικά με τα Χρηματοοικονομκά Μαθηματικά, τις Τραπεζικές Εργασίες και τους σύγχρονους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς καθώς και μια εισαγωγή στην αξιολόγηση επενδύσεων. Συνεπώς οι φοιτητές θα πρέπει να: -Εξοικειωθούν με τις έννοιες, τους σκοπούς και τη χρησιμότητα των οικονομικών συναλλαγών τόσο των βραχυπρόθεσμων όσο και των μακροπρόθεσμων. -Χειρίζονται με υπευθυνότητα τα χρηματοοικονομικά και τραπεζικά ζητήματα. -Επιλύουν αντίστοιχα προβλήματα με ταχύτητα και ακρίβεια.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν έχει προαπαιτούμενο μάθημα


Περιεχόμενα

Θεμελιώδεις Χρηματοοικονομικές Έννοιες και Ορισμοί  Θεμελιώδεις Ορισμοί των Μαθηματικών των Επιχειρήσεων  Απλός Τόκος Προεξόφληση με Απλό Τόκο  Ισοδύναμες Συναλλαγματικές  Ανατοκισμός ή Σύνθετος Τόκος  Ράντες  Ενιαία Δάνεια   Αποφάσεις Επενδύσεων - Μέθοδοι Προεξόφλησης Ταμειακών Ροών Χρηματοπιστωτικοί Θεσμοί και Προϊόντα    

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Χριστίνα Μπενέκη
Τμήμα: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ