Εισηγήσεις Ρωμαϊκού Δικαίου


Στο μάθημα «Εισηγήσεις Ρωμαϊκού Δικαίου» οι φοιτητές διδάσκονται βασικούς θεσμούς του Ρωμαϊκού ιδιωτικού δικαίου, κατά την τριμερή του διάκριση (με βάση τις Εισηγήσεις του Γαΐου) σε δίκαιο των προσώπων, των πραγμάτων και των αγωγών/ενοχών. Το μάθημα λειτουργεί ως παιδαγωγικό εργαλείο για την κατανόηση των αντίστοιχων θεσμών του σύγχρονου ιδιωτικού δικαίου και οδηγεί στην επιλογή της φοιτητικής ομάδας που συμμετέχει κάθε φορά στη διοργανούμενη εικονική δίκη Ρωμαϊκού Δικαίου. Επίσης, επιδιώκεται η εμβάθυνση σε συγκεκριμένες θεματικές του μαθήματος με την εκ μέρους των φοιτητών διεξαγωγή έρευνας, τη συγγραφή και την προφορική παρουσίαση μιας εργασίας, η οποία είναι προαιρετική.


Στόχοι Μαθήματος

Oι φοιτητές /τριες να γνωρίζουν την τριμερή διαίρεση του Γαϊου και να τη συγκρίνουν με την πενταμερή κατάταξη της ύλης στον ισχύοντα ΑΚ, να γνωρίσουν βασικές έννοιες και χαρακτηριστικούς θεσμούς του ιδιωτικού ρωμαϊκού δικαίου, να εξοικειωθούν με τις πηγές του ρωμαϊκού δικαίου και ειδικότερα με τις Εισηγήσεις του Γαϊου και να μάθουν την εξέλιξη ειδικότερων θεσμών από την κλασική εποχή του ρωμαϊκού δικαίου στο μετακλασικό και το ιουστινιάνειο δίκαιο. Να αντιλαμβάνεται την ιστορική καταγωγή θεσμών του ισχύοντος δικαίου από το ρωμαϊκό δίκαιο. Να είναι εξοικειωμένος με τη χρήση πηγών του ρωμαϊκού δικαίου (π. χ. Εισηγήσεις Γαϊου, Ιουστινιάνειο Κωδικοποίηση). Να είναι σε θέση να συντάξει μια επιστημονική εργασία και να την παρουσιάζει προφορικά.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα


Περιεχόμενα

Εισαγωγή Το δίκαιο των προσώπων Η ρωμαϊκή οικογένεια (familia romana) Ο Ρωμαϊκός Γάμος Το δίκαιο των πραγματών Κληρονομικό Δίκαιο Δίκαιο των αγωγών/ενοχών Λεξικό όρων Οδηγός Βιβλιογραφίας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου
Τμήμα: Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ