Παθολογική και χειρουργική Νοσηλευτική ΙΙ (Ε)


Το υλικό προορίζεται για χρήση στα εργαστηριακά μαθήματα του 4ου εξαμήνου, στο πεδίο της Παθολογικής-Χειρουργικής Νοσηλευτικής ΙΙ. Περιλαμβάνει ουρολογικά, πνευμονολογικά, καρδιολογικά, ωτορινολαρυγγολογικά και ορθοπεδικά στοιχεία γνώσεων. Στα ουρολογικά περιλαμβάνονται η εισαγωγή καθετήρα ουροδόχου κύστης και οι πλύσεις ουροδόχου κύστης. Στα πνευμονολογικά περιλαμβάνεται η βρογχοαναρρόφηση από το στόμα, την ρίνα ή το τραχειστόμιο. Στα καρδιολογικά περιλαμβάνονται η βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή, που είναι απαραίτητη γνώση όλων των επαγγελματιών υγείας που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περιστατικό ανακοπής, η αναλογική μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης και η λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Στα ωτορινολαρυγγολογικά περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες πλύσεις και οι χορηγήσεις φαρμάκων, ενώ στα ορθοπεδικά περιλαμβάνεται η δερματική έλξη. Τα μαθήματα αυτά έχουν ως στόχο την συμπληρωματική γνώση στα συγκεκριμένα πεδία σε συνδυασμό με την διδασκαλία από τον υπεύθυνο καθηγητή. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν το εργαστηριακό μάθημα και δεν προορίζονται για χρήση από μη επαγγελματίες υγείας.


Στόχοι Μαθήματος

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων οι φοιτητές θα είναι σε θέση να εφαρμόζουν εξειδικευμένες νοσηλευτικές τεχνικές στα διδασκόμενα πεδία, σε συνδυασμό με την αποκτούμενη θεωρητική γνώση.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Απαραίτητη είναι η καλή γνώση των μαθημάτων ανατομίας Ι και φυσιολογίας Ι, ενώ προαπαιτείται η γνώση των εργαστηριακών μαθημάτων βασικής νοσηλευτικής (Α και Β εξαμήνου).


Περιεχόμενα

Βασική Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδιστή (ΚΑΡΠΑ) Βρογχοαναρρόφηση Εισαγωγή ουροκαθετήρα Ηλεκτροκαρδιογράφημα Μέτρηση κεντρικής φλεβικής πίεσης Δερματική έλξη Οφθαλμολογικές και Ωτορινολαρυγγολογικές διαδικασίες Πλύσεις ουροδόχου κύστης

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Θεόδωρος Καπάδοχος
Τμήμα: Τμήμα Νοσηλευτικής
Ίδρυμα: ΤΕΙ Αθήνας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υγείας
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ