Κοινωνιογλωσσολογία - Πολυγλωσσία


Εξοικείωση του/της φοιτητή/τριας με βασικές έννοιες που διέπουν την επιστημονική περιοχή της Κοινωνιογλωσσολογίας. Δίνεται έμφαση σε θέματα διγλωσσίας, πολυγλωσσίας, εναλλαγής κωδίκων και κοινωνιογλωσσικών αναπαραστάσεων. Επίσης γίνεται εκτενής αναφορά στις ερευνητικές μεθόδους που εφαρμόζονται στον τομέα της Κοινωνιογλωσσολογίας.


Στόχοι Μαθήματος

Στόχος του μαθήματος είναι να κατανοήσουν οι φοιτητές τις έννοιες που διέπουν το επιστημονικό πεδίο της πολυγλωσσίας και της πολύγλωσσης εκπαίδευσης. Οι αναστοχαστικές δραστηριότητες που προτείνονται στοχεύουν στην ανάπτυξη της αναστοχαστικής δεξιότητας των εκπαιδευομένων η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση αλλά και στην εφαρμογή των εννοιών αυτών στην εκπαιδευτική πράξη.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Επίπεδο Γ1-Γ2 σύμφωνα με την κλίμακα του ΚΕΠΑ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ελληνική γλώσσα.


Περιεχόμενα

Το μάθημα πραγματεύεται τα παρακάτω αντικείμενα μέσω μίας θεωρητικής αλλά και πρακτικής προσέγγισης η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της αναστοχαστικής δεξιότητας εκπαιδευόμενων. Η πρακτική προσέγγιση πραγματοποιείται με αναστοχαστικές δραστηριότητες.   Μονογλωσσία/Διγλωσσία Πολυγλωσσία – Πολυπολιτισμικότητα Προσεγγίσεις της διγλωσσίας/πολυγλωσσίας Πολύγλωσσο επικοινωνιακό ρεπερτόριο και πολύγλωσση επικοινωνιακή δεξιότητα Κοινωνιογλωσσικές αναπαραστάσεις Εναλλαγή κωδίκων Πολυγλωσσική εκπαίδευση

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ευαγγελία Μουσούρη
Τμήμα: Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Γλώσσα και Λογοτεχνία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ