Δίκτυα Επικοινωνίας και υπολογιστών


O σκοπός του μαθήματος είναι να εξοικειωθούν οι φοιτητές με την αρχιτεκτονική και τα πρωτόκολλα στα σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών και υπολογιστών. Να μάθουν τα βασικά της διαδικτύωσης και τις εφαρμογές πάνω από τα IP δίκτυα.


Στόχοι Μαθήματος

Το μάθημα στοχεύει στην εξοικείωση των φοιτητών με την αρχιτεκτονική και τα πρωτόκολλα στα σύγχρονα δίκτυα επικοινωνιών και υπολογιστών καθώς και να γνωρίσουν τα βασικά της διαδικτύωσης και τις εφαρμογές πάνω από τα IP δίκτυα.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

not available


Περιεχόμενα

Πρωτόκολλα και αρχιτεκτονική πρωτοκόλλων. Μοντέλο αναφοράς κατά ΟSI. Διαδικτυακός προγραμματισμός και εφαρμογές. Μετάδοση πακέτων. Πακέτα και ανίχνευση σφαλμάτων. Τεχνολογίες –πρωτόκολλα- τοπολογίες LAN (Αλγόριθμος CSMA/CD, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, 10G Ethernet).  Καλωδίωση LAN. Επέκταση των LAN με Γέφυρες, Μεταγωγείς 2ου επιπέδου (Layer 2 Switches), Επαναλήπτες, Οπτικά μόντεμ. Διαδικτύωση: Έννοιες, αρχιτεκτονική και πρωτόκολλα, ΙP διευθύνσεις, ARP,IPv6, TCP, UDP, NAT. Δρομολόγηση IP πακέτων. Δικτυακές εφαρμογές: Αλληλεπίδραση πελάτη-εξυπηρετητή, DNS, SMTP, HTTP. Τηλεφωνία πάνω από IP. Τεχνολογίες δυναμικών και ενεργών σελίδων, ASP, PHP, Java, Javascript. Ασφάλεια στο διαδίκτυο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Μεταπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Σωτήριος Γούδος
Τμήμα: Φυσικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ