ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


Το μάθημα αυτό έχει σαν στόχο την παροχή ολοκληρωμένης αντίληψης στο θεματικό πεδίο των επενδύσεων,, της χρηματοδότησής τους και της συμμετοχής και σημασίας του χώρου στις επενδυτικές αποφάσεις.


Στόχοι Μαθήματος

Στο μάθημα αυτό αναλύονται τα είδη των επενδύσεων, οι μέθοδοι χρηματοδότησης τους και οιτρόποι αξιολόγησης τους με βάση την αποτίμηση τους πιθανά κόστη που προκύπτουν από την επένδυση αυτή είτε με είτε χωρίς βεβαιότητα, και ειδικά θέματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή χρηματοοοικονομικών μεθόδων στην κοστολόγηση αποθεμάτων και χρηματοδοτικές αποφάσεις.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Οικονομικά μαθηματικά, Γενική Λογιστικη 


Περιεχόμενα

Για να επιχειρήσει κάποιος να ορίσει την αξιολόγηση επενδύσεων θα έλεγε ότι αποτελεί μια εξαιρετικά σύνθετη προσπάθεια η οποία από τη φύση της εμπεριέχει σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας και ρίσκου. Η χρηματοοικονομική αξιολόγηση αποτελεί το επίκεντρο της επιχειρησιακής διαδικασίας άμεσα συνδεδεμένη την έννοια τωνταμειακών ροών της επένδυσης. Αποτελεί ένα χρήσιμο αναλυτικό εργαλείο, το οποίοσυνοδεύει και συμπληρώνει αλλά και τεκμηριώνει ουσιαστικά δικαιολογώντας ποσότικα  την ορθότητα ή μη της προγραμματιζόμενης ή πραγματοποιηθείσας επένδυσης. Η αξιολόγηση μιας επένδυσης συνολικά βασίζεται στη κατανόηση της εταιρίας(εσωτερικό περιβάλλον)  και της αγοράς (εξωτερικό περιβάλλον) καθώς και σε θέματα τακτικών και στρατηγικών αποφάσεων  που η επιχείρηση, με υποκειμενικό τρόπο και πίεση χρόνου πρέπει να εκπονήσει. Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη είναι η επιχείρηση τόσο περισσότερο βαρύνει και η στρατηγική διάσταση των όποιων αποφάσων της που είναι είτε αδύνατο είτε και λαθεμένο να προσπαθείκανείς να τεκμηριώσει με απλά με χρηματοοικονομικό τρόπο. Η χρηματοοικονομική αξιολόγηση των επενδύσεων αναπόφευκτα βασίζεται σε πάρα πολλές οικονομικές,εμπορικές και παραγωγικές παραδοχές ενώ τα συμπεράσματά της πρέπει με τη σειρά τους ναδικαιολογούν με χρηματοοικονομικούς όρους τη σκοπιμότητα της επένδυσης. Κάθε απόφαση που θα παρθεί περιλαμβάνει τις εξής δύο βασικές διαδικασίες:α)Τον εντοπισμό όλων των εσόδων (εισροών) και εξόδων (εκροών), που σχετίζονταιμε τη σχεδιαζόμενη επένδυση (cash flow analysis).β)Τη χρήση μεθόδων και κριτηρίων, με βάση τα οποία οι παραπάνω εισροές καιεκροές να μπορούν να αξιολογούνται (capital budgeting decision methods).Η πρώτη διαδικασία, του εντοπισμού των αναμενόμενων εσόδων και εξόδων της επένδυσης,είναι ασφαλώς και η περισσότερο δύσκολη, αυτή που εμπεριέχει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα γιατα συμπεράσματα της αξιολόγησης. Στη φάση αυτή καταρτίζονται όλες οι παραδοχέςγια την επένδυση, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο και με μεγάλη αβεβαιότητα. Στη φάση αυτήεμπλέκονται άτομα διαφόρων ετερόκλητων ειδικοτήτων, προκειμένου να αποδοθούν με το μεγαλύτερο δυνατό πραγματισμό οι πιθανές υποθέσεις της εξεταζόμενης επένδυσης.Η δεύτερη διαδικασία έχει ένα μεθοδολογικό - αναλυτικό χαρακτήρα που σκοπό έχει τηνεπεξεργασία των δεδομένων και των παραδοχών της πρώτης φάσης ώστε η λήψη απόφασηςνα βοηθείται, βασιζόμενη ανάμεσα στα άλλα, σε αντικειμενικούς και κατανοητούς τρόπους μέτρησης. Η βασική παραδοχή στη διαδικασία υπολογισμού των κριτηρίων και των δεικτών αυτών είναι ηεξέλιξη του κόστους κεφαλαίου σε όρους του παρόντος μέσα στον χρόνο. Κατά τα άλλα ο  υπολογισμός των δεικτών είναι μια απλή, κατά βάση, υπόθεση, ενώ τα συμπεράσματα, σταοποία αυτοί οδηγούν, είναι τελικά τόσο αξιόπιστα όσο ακριβείς και οι υποθέσεις πουκαταστρώθηκαν στην πρώτη φάση της ανάλυσης.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Δημήτριος Δαπόντας
Τμήμα: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Θεματική Περιοχή: Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ