Αντιρατσιστική, αντισεξιστική και διαπολιτισμική εκπαίδευση


Στο μάθημα εισάγονται και διερευνώνται οι ιστορικές διαστάσεις, οι σύγχρονες θεωρίες & οι όροι που σχετίζονται με το ρατσισμό, τον πολιτισμό και τις διακρίσεις φύλου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές, καθώς και οι κοινωνικές αντιλήψεις και στάσεις επιδρούν στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής.


Στόχοι Μαθήματος

Α. Γνώσεις: Μετά το μάθημα οι φοιτητές/τριες αναμένεται: Να έχουν εξοικειωθεί με την προβληματική που αφορά στα ζητήματα του Ρατσισμού, του σεξισμού, έτσι ώστε να κατανοούν και να αξιολογούν τα διαφορετικά περιεχόμενα που δίδονται στις έννοιες αυτές. Να αναγνωρίζουν τα φαινόμενα των στερεότυπων, των διακρίσεων, της καταπίεσης & του ρατσισμού έτσι ώστε να αντιπαλεύουν τις επιπτώσεις τους στο σχολείο & στην κοινωνία. Να είναι σε θέση να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του ρατσισμού και των άλλων διαστάσεων των κοινωνικών ανισοτήτων (τάξη, εθνικότητα/εθνότητα, φύλο).  Να μπορούν να αξιολογούν κριτικά τις επιδράσεις των πολιτικών, καθώς και των καθημερινών αντιλήψεων, στάσεων και πρακτικών στη σχολική επιτυχία /αποτυχία των «διαφορετικών» μαθητριών/ών. Β. Δεξιότητες, Ικανότητες: Να ολοκληρώσουν την κριτική μελέτη μιας σειράς άρθρων & βιβλίων της σχετικής επιστημονικής περιοχής. Να μπορούν να στηρίζουν και να αναπτύσσουν τεκμηριωμένες, επιστημονικές απόψεις. Να μπορούν να ασκούν κριτική στις προσεγγίσεις / θεωρήσεις / θεωρίες που αφορούν στα ζητήματα του ρατσισμού, του σεξισμού και της διαφορετικότητας. Να υποστηρίζουν τη θέση ότι όλοι/ες οι μαθητές/τριες έχουν δικαίωμα σε μια ποιοτική εκπαίδευση. Να αναγνωρίζουν τις συνθήκες που καθορίζουν την εκπαίδευση των διαφορετικών ατόμων και ομάδων. Να είναι σε θέση να εφαρμόσουν τη διαπολιτισμική προσέγγιση στην καθημερινή τους διδακτική πράξη.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Στο μάθημα αυτό δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γνωριμία, (προ)επισκόπηση, απαιτήσεις. Η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ιστορική διερεύνηση των μετακινήσεων στην Ελλάδα. Μετανάστες/τριες στην Ελλάδα. Έλληνες σε άλλες χώρες. Οι μειονότητες & τα δικαιώματά τους στο σύγχρονο κόσμο. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Τι είναι και πώς δημιουργείται ο ρατσισμός; Ιστορία του ρατσισμού ως θεωρία και ως πολιτική. Ρατσισμός & εκπαίδευση. ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πολιτισμικό περιβάλλον & εκπαίδευση. Ορισμοί της Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Η διαπολιτισμική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η διαπολιτισμική εκπαίδευσης στην Ευρώπη, ΗΠΑ. ΣΕΞΙΣΜΟΣ Ανασκόπηση των «επιστημονικών» θεωριών για την κατωτερότητα των γυναικών. Ερμηνείες της διαφορετικής θέσης των φύλων στην κοινωνία. Ο σεξισμός ως ιδεολογία και ως πράξη. Φανερός και κρυφός σεξισμός. Ο καθημερινός σεξισμός. Σεξισμός στα σχολικά βιβλία και βοηθήματα. Σεξισμός στις σχολικές πρακτικές. Η ύλη του μαθήματος μπορεί να τροποποιηθεί, ανάλογα με τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Δημήτρης Ζάχος
Τμήμα: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Παιδαγωγική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ