Ακοολογία


Οι φοιτήτριες/ες θα πρέπει στο τέλος του εξαμήνου να έχουν μία καλή κατανόηση της ακουστικής οδού, του μηχανισμού ακοής, και των κυριότερων παθήσεων που σχετίζονται με αυτή, καθώς και όλων των σύγχρονων διαγνωστικών μεθόδων ανίχνευσης της βαρηκοΐας. Το μάθημα αποσκοπεί να δώσει στους σπουδαστές τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από την λειτουργία της ακοής και της σχέσης της με την ανάπτυξη του λόγου, τις παθήσεις του ακουστικού συστήματος και τους σύγχρονους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών σε νεογνά, βρέφη και ενήλικες.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής θα είναι σε θέση να εκτελέσει βασικές διαγνωστικές ακοολογικές εξετάσεις και να ερμηνεύσει αποτελέσματα αυτών στην κλινική πράξη στο φάσμα που τον αφορά σχετικά με την ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτείται προηγούμενη γνώση.


Περιεχόμενα

Διάγνωση της βαρηκοΐας με τονική ακοομετρία, τυμπανομετρία, ομιλητική ακοομετρία, screening ακοής με ωτακουστικές εκπομπές και προκλητά ακουστικά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους, διαφορική διάγνωση των περιφερικών, κεντρικών και των λειτουργικών διαταραχών της ακοής. Πρόληψη της βαρηκοΐας και διατήρηση της ακοής. Περιγραφή των κυριότερων ωτολογικών και ακοολογικών παθήσεων που σχετίζονται με προβλήματα στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας σε νεογνά, βρέφη, παιδιά και ενήλικες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ναυσικά Ζιάβρα
Τμήμα: Λογοθεραπείας
Ίδρυμα: ΤΕΙ Ηπείρου
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υγείας
Άδεια Χρήσης: CC - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ