Δίκαιο των ΜΜΕ


Συνταγματική κατοχύρωση και διεθνής προστασία της ραδιοτηλεοπτικής επικοινωνίας. Άμεσος κρατικός έλεγχος και συνταγματικές επιταγές του άρθρ. 15 § 2 Σ. Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Ρ/Τ σταθμών, Περιεχόμενο των ΡΑ εκπομπών, ΕΣΡ κανονιστικές, γνωμοδοτικές και ελεγκτικές / κυρωτικές αρμοδιότητες.


Στόχοι Μαθήματος

Ο φοιτητής που παρακολουθεί το μάθημα να αποκτήσει σαφή εικόνα της σχέσης των ΜΜΕ με τη διεθνή και ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Να εξοικειωθεί με τις βασικές αρχές της νομοθεσίας γύρω από τα ΜΜΕ. Να γνωρίζει τα προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο ιδίως της τηλεόρασης και να έρθει σε επαφή με τα νέα νομικά δεδομένα που θέτει η λειτουργία του διαδικτύου.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν απαιτείται προαπαιτούμενο μάθημα ή μαθήματα.


Περιεχόμενα

Γέννηση και ιστορική εξέλιξη των ΜΜΕ Η πολιτική στην εποχή των Μέσων Επικοινωνίας Η διαδικασία αποικισμού της πολιτικής από τα Μέσα Επικοινωνίας Η συνταγματική διάσταση Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτητλεόρασης Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ Ιδιωτική τηλεόραση και ραδιόφωνο Συνταγματική κατοχύρωση και όρια της δημοσιογραφικής έρευνας Το δικαίωμα της προσωπικότητας ως περιορισμός της ελευθερίας των ΜΜΕ (στον τύπο και την ραδιοτηλεόραση) Διαδίκτυο Προσωπικά Δεδομένα και διαδίκτυο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Παναγιώτης Μαντζούφας
Τμήμα: Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ