Υπόγεια Υδραυλική και Υδρολογία


Φύση των υπόγειων ροών. Αναλυτική και η αριθμητική επίλυση του αντίστοιχου μαθηματικού ομοιώματος – ο νόμος Darcy και η εξίσωση της συνέχειας. Μόνιμες ροές προς συστήματα πηγαδιών και η μέθοδος των εικόνων. Δύναμη διήθησης και το φαινόμενο της διασωλήνωσης.


Στόχοι Μαθήματος

Κατανόηση της φύσης των υπόγειων ροών. Απόκτηση γνώσεων για την αναλυτική και αριθμητική επίλυση του αντίστοιχου μαθηματικού ομοιώματος, που προκύπτει από τον νόμο του Darcy και την εξίσωση της συνέχειας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μόνιμες ροές προς συστήματα πηγαδιών και στη μέθοδο των εικόνων. Κατανόηση της δύναμης διήθησης και του φαινομένου της διασωλήνωσης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Βασικές Γνώσεις Υδραυλικής.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή- Xαρακτηριστικά των εδαφών. O νόμος του Darcy. H εξίσωση της συνέχειας. Tο μαθηματικό ομοίωμα των υπόγειων ροών. Tύποι ορίων και οριακές συνθήκες. Aριθμητική επίλυση του μαθηματικού ομοιώματος: H μέθοδος των πεπερασμένων διαφορών. Μόνιμες ροές προς τάφρους και πηγάδια (με πίεση και ελεύθερη επιφάνεια). Συστήματα πηγαδιών. H μέθοδος των εικόνων. H δύναμη διήθησης και το φαινόμενο της διασωλήνωσης. Aνισότροπα και ανομογενή εδάφη. Aναλογικά και φυσικά ομοιώματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης
Τμήμα: Πολιτικών Μηχανικών
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Πολιτικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ