European Constitutional Law


Η διπλή νομιμοποίηση της ΕΕ. Το συνταγματικό θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης – Ελλάδα: το άρθρο 28 Σ. Μπορεί η ΕΕ να έχει Σύνταγμα; Έννοιες του συντάγματος σε σχέση με την ΕΕ. Είναι οι ευρωπαϊκές Συνθήκες Σύνταγμα της Ένωσης; Ο λαός (δήμος) ως προαπαιτούμενο συντάγματος και δημοκρατίας. Φορέας συντακτικής εξουσίας στην ΕΕ. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση και η κρατική κυριαρχία. Αρχές και αξίες στο κοινοτικό δίκαιο. Η δημοκρατική αρχή στην ευρωπαϊκή Συμπολιτεία. Η ευρωπαϊκή ιδιότητα του πολίτη (πολιτότητα). Η διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού δήμου μέσα από τη λειτουργία Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Νομιμοποίηση και αρμοδιότητες. Άσκηση νομοθετικής εξουσίας στην ΕΕ. Ευελιξία και Σύνταγμα. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνταγματικό δικαστήριο.


Στόχοι Μαθήματος

Η κατανόηση της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σχέσεις των Κρατών μελών και των κοινών συνταγματικών αρχών και αξιών που είναι κοινές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα μαθήματα. Για ευκολότερη παρακολούθηση επιθυμητή η καλή γνώση συνταγματικού και ενωσιακού δικαίου. 


Περιεχόμενα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως διεθνής (ή υπερεθνικός) οργανισμός. Η θεσμική διαρρύθμιση της ΕΕ. Η ΕΕ ως sui generis οργανισμός. Μπορεί η ΕΕ ως sui generis οργανισμός να έχει Σύνταγμα; Το ουσιαστικό Σύνταγμα της Ένωσης. Δημοκρατική νομιμοποίηση της ΕΕ. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο ενωσιακό δίκαιο. Δικαστική προστασία των ιδιωτών. Η ευρωπαϊκή ιθαγένεια. Η συμβολή των Εθνικών Κοινοβουλίων στην καλή λειτουργία της ΕΕ. The EU as an international (or supranational?) organization. The institutional framework of EU. The European Union as a sui generis organization. Can the European Union as a sui generis organization have a constitution? The material Constitution of the EU. Democracy and legitimacy of EU. The protection of fundamental rights at EU level. Judicial protection of individuals. The European Citizenship. The contribution of National Parliaments to the good functioning of the EU

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Τριανταφυλλιά (Λίνα) Παπαδοπούλου
Τμήμα: Τμήμα Νομικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ