Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης ΙΙ


Επισκόπηση της ελληνικής τέχνης της κλασικής περιόδου και της ελληνιστικής εποχής. Παρουσιάζονται συστηματικά οι βασικές κατηγορίες μνημείων: αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, αγγειογραφία. Ειδικότερα εξετάζονται οι κατακτήσεις της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, όλες οι αποχρώσεις της γλυπτικής παραγωγής, οι κατακτήσεις της μνημειακής ζωγραφικής, τα αγγεία λευκού βάθους στην ιστορική διάσταση του 5ου και 4ου αιώνα. Ακολουθούν οι αρχιτεκτονικές εκφράσεις από τον 3ο μέχρι και τον 1ο αιώνα π.Χ., αναλύονται ο ρεαλισμός και οι τεχνικές δεξιότητες της ελληνιστικής γλυπτικής και διερευνάται το ευρύτατο και σύνθετο υλικό της ελληνιστικής ζωγραφικής και μικροτεχνίας.


Στόχοι Μαθήματος

• Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν οι φοιτητές το τεχνοτροπικό ύφος που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο, τον ανθρωποκεντρικό και αφηγηματικό χαρακτήρα της τέχνης, καθώς και την κοινωνική λειτουργία της.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Χωρίς προαπαιτούμενα.


Περιεχόμενα

• Η τέχνη της πρώιμης κλασικής περιόδου • Η τέχνη της ώριμης κλασικής περιόδου • Η τέχνη της τελευταίας τριακονταετίας του 5ου αι. π.Χ.: Ο «πλούσιος ρυθμός» • Η τέχνη του 4ου αιώνα π.Χ.: η όψιμη κλασική περίοδος • Η τέχνη της ελληνιστικής εποχής.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Νικόλαος Κατσικούδης
Τμήμα: Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Τέχνες
Άδεια Χρήσης: cc

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ