Opencourse Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης


Το μάθημα «Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης» αποσκοπεί να εισάγει τους φοιτητές/τριες στις βασικές θεωρίες της Κοινωνιολογίας για την εκπαίδευση, τους θεσμούς, τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς που πλαισιώνουν το εκπαιδευτικό γίγνεσθαι.


Στόχοι Μαθήματος

Οι φοιτητές/τριες αναμένεται να είναι σε θέση: να γνωρίζουν βασικές κοινωνιολογικές έννοιες και θεωρίες, ειδικότερα αυτές που σχετίζονται ή αναφέρονται στην εκπαίδευση, να αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου όπως αυτός αναλύεται μέσα από διαφορετικά ιδεολογικά ρεύματα, να κατανοούν το σχολείο και γενικότερα το εκπαιδευτικό σύστημα όχι ως ένα μεταφυσικό ή πολιτικά ουδέτερο δεδομένο, αλλά αντίθετα σαν μία «κοινωνική κατασκευή» η οποία απαιτείται να ερμηνεύεται μέσα από στην ταξική, πολιτισμική και ιστορική της διάσταση.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κανένα


Περιεχόμενα

Κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση (θεωρία, διαδικασίες, φάσεις, φορείς), η εκπαίδευση ως κοινωνικό φαινόμενο, ανάλυση των εκπαιδευτικών διαδικασιών σε μακρο και μικρο – κοινωνιολογικό επίπεδο. Κοινωνικές ανισότητες και εκπαίδευση, σχολείο και κοινωνική αναπαραγωγή, κοινωνικές τάξεις, πολιτισμικές και ταξικές διαφορές στο σχολείο, εκπαίδευση και κυρίαρχη ιδεολογία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A)


Εκπαιδευτές: Νίκος Φωτόπουλος
Τμήμα: Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Παιδαγωγική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ