Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα


Σε ότι αφορά τη θεματική ενότητα των Κινητών Επικοινωνιών, ο στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση της αρχιτεκτονικής των δικτύων GSM-GPRS-3G WCDMA-4G LTE, 802.11 WLAN, της λειτουργικής σημασίας των διαδικασιών και των παραμέτρων της αρχιτεκτονικής πρωτοκόλλου των αντίστοιχων ασύρματων διεπαφών καθώς και η εισαγωγή σε διαδικασίες σχεδίασης, διαχείρισης & υποστήριξης (planning, operation & maintenance) των σχετικών δικτύων. Σε ότι αφορά τη θεματική ενότητα των Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων ο στόχος του μαθήματος είναι η κατανόηση της αρχιτεκτονικής των ψηφιακών δικτύων φωνής και δεδομένων, της λειτουργικής σημασίας των διαδικασιών και των παραμέτρων βασικών πρωτοκόλλων (σηματοδοσία συνδρομητικής βαθμίδας και κορμού, MAC, IP) καθώς και η εισαγωγή σε διαδικασίες σχεδίασης, διαχείρισης & υποστήριξης (planning operation & maintenance) των δικτύων ψηφιακής τηλεφωνίας και δικτύων δεδομένων.


Στόχοι Μαθήματος

Ο σπουδαστής εισάγεται στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, τις τεχνολογίες και τα πρωτόκολλα μετάδοσης. Εξετάζεται η εφαρμογή της τηλεφωνίας ως παράδειγμα μετάβασης από την μεταγωγή κυκλώματος σε μεταγωγή πακέτων (IP telephony). Γίνεται εισαγωγή στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας και στη σχεδίαση τηλεφωνικών δικτύων. Επίσης εκτός από τα ενσύρματα εξετάζονται συνοπτικά και τα ασύρματα δίκτυα (κυρίως μελέτη της δομής, απόδοσης και διαχείρισης πόρων των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων). Γίνεται σύγκριση των ιεραρχικών συστημάτων πολυπλεξίας PDH και SDH, μελέτη της αρχιτεκτονικής και των υπηρεσιών δικτύων ISDN, και εισαγωγή στις αρχές των δικτύων ΑΤΜ. Περιγράφονται τα πρωτόκολλα και οι εφαρμογές, με έμφαση στη σχέση μεταξύ διαφόρων τεχνολογιών και τελικής ποιότητος υπηρεσιών (QoS). Τέλος γίνεται παρουσίαση διεθνών προτύπων για τα ασύρματα τοπικά δίκτυα όπως τα IEEE 802.11, Hyperlan II και Bluetooth και δίνονται παραδείγματα παροχής υπηρεσιών μέσω ασυρμάτων δικτύων. Μελέτη ασύρματης διάδοσης και υπολογισμοί ισχύος. Παρουσίαση των τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών και των συναφών προτύπων. Ανάλυση της κυψελωτής αρχιτεκτονικής και των τεχνικών διαχείρισης πόρων. Παρουσίαση των βασικών προτύπων κινητών επικοινωνιών. Προοπτικές των ασύρματων προσωπικών επικοινωνιών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Μάθημα Εξειδίκευσης


Περιεχόμενα

Το μάθημα αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες: Μοντέλα Ραδιοδιάδοσης Βασικές Αρχές Σχεδίασης Ασύρματων και Κυψελωτών Συστημάτων Τεχνικές Ασύρματης Πολλαπλής Πρόσβασης (Multiple Access) Κυψελωτά Δίκτυα 2ης Γενιάς - Η περίπτωση του GSM Κυψελωτά Δίκτυα (2,5G) GPRS & (3G) WCDMA-UMTS Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Στυλιανός Σαββαΐδης
Τμήμα: Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Ίδρυμα: ΤΕΙ Πειραιά
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Μηχανικού Η/Υ και Ηλεκτρονικού Μηχανικού
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ