Παρατηρησιακή Αστρονομία


Ουράνια σφαίρα. Τηλεσκόπια. Αστρικά σμήνη – Απόσταση σμήνους Υάδων. Αναγνώριση αστερισμών και ουρανίων σωμάτων. Ηλιακές παρατηρήσεις. Σελήνη. Μέθοδοι υπολογισμού αποστάσεων στην αστρονομία – Σφαιρωτά σμήνη – Αστέρες RR Λύρας. Διάγραμμα Hertzsprung - Russel. Φωτομετρία – Ιριδοφωτόμετρο – Φωτομετρία CCD. Φασματοσκοπία. Ταξινόμηση γαλαξιών – Χρήση χάρτη Palomar. Εκπαιδευτική εκδρομή σε τοποθεσίες κατάλληλες για αστρονομικές παρατηρήσεις (μακριά από πόλεις, ικανοποιητικό υψόμετρο) με σκοπό τη διεξαγωγή εκ μέρους των φοιτητών αστρονομικών μετρήσεων με φορητά όργανα του Εργαστηρίου Αστρονομίας.


Στόχοι Μαθήματος

Οι στόχοι του μαθήματος είναι: Να γνωρίσει ο εκπαιδευόμενος τις βασικές μεθόδους παρατήρησης της Αστρονομίας Να εξασκηθεί όσο το δυνατόν πληρέστερα πειραματικά στην Αστρονομία και να εξοικειωθεί στη χρήση σύγχρονων μεθόδων παρατήρησης Να μπορεί ο εκπαιδευόμενος να αντιμετωπίσει απλά αστρονομικά προβλήματα Να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πιο βασικά όργανα της Παρατηρησιακής Αστρονομίας Να μπορεί να χρησιμοποιήσει σχετικό ερευνητικό υλικό (αστρονομικές εφημερίδες, χάρτες, καταλόγους κλπ)


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Κάθε εργαστηριακή άσκηση αποτελεί τουλάχιστον ένα ή περισσότερα ξεχωριστά κεφάλαια στο βασικό σύγγραμμα του μαθήματος «Αυγολούπης Σ.Ι., Σειραδάκης Ι.Χ., Παρατηρησιακή Αστρονομία, Εκδόσεις Πλανητάριο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, 2009.». Παρόλο που στην αρχή κάθε κεφαλαίου γίνεται μια γενική εισαγωγή, που αποσκοπεί στην αυτοδυναμία του μαθήματος, στοιχειώδεις γνώσεις αστρονομίας είναι απαραίτητες. Η παρακολούθηση του μαθήματος είναι ακόμη πιο επιτυχημένη εάν έχει προηγηθεί η επιτυχής παρακολούθηση του υποχρεωτικού μαθήματος «Εισαγωγή στην Αστρονομία» (Κωδικός ΑΑ0202) του 5ου εξαμήνου του Τμήματος Φυσικής.


Περιεχόμενα

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος Φυσικής οι Εργαστηριακές Ασκήσεις που απαρτίζουν το περιεχόμενο του μαθήματος είναι οι εξής:  Ουράνια Σφαίρα Τηλεσκόπια Αστρικά σμήνη (Απόσταση του σμήνους των Υάδων) Αναγνώριση αστερισμών και ουράνιων σωμάτων Ηλιακές παρατηρήσεις Σελήνη Μέθοδοι υπολογισμού αποστάσεων στην αστρονομία (Σφαιρωτά σμήνη - Αστέρες RR Λύρας) Διάγραμμα Hertzsprung–Russel Φωτομετρία (Ιριδοφωτόμετρο) Φασματοσκοπία Ταξινόμηση γαλαξιών (Χρήση χάρτη Palomar). Πρόσφατα, με την ευκαιρία εκσυγχρονισμού του εργαστηριακού εξοπλισμού, έχει προστεθεί και η Εργαστηριακή Άσκηση: Φωτομετρία CCD, η οποία δεν είναι υποχρεωτική για τους φοιτητές.  Η Εργαστηριακή Άσκηση της Φασματοσκοπίας βρίσκεται υπό προετοιμασία.  Από τις υπόλοιπες 10 Εργαστηριακές Ασκήσεις πραγματοποιούνται συνήθως οι 9.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Ιωάννης Σειραδάκης
Τμήμα: Φυσικής
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Φυσική
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ