Αποτίμηση Επιχειρήσεων


Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στις έννοιες και στις εφαρμογές των μεθόδων Αποτίμησης και Χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων, κάνοντας αναφορά στο σύνολο των εργαλείων, τα οποία είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων, τόσο για την βέλτιστη επιλογή των πηγών χρήσεως κεφαλαίων όσο και μέτρηση του βαθμού κινδύνου, σε ένα οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ολοένα και ποιο ευμετάβλητο. Η ύλη του μαθήματος στοχεύει στην εισαγωγή των σπουδαστών στις βασικές έννοιες των μεθόδων αποτίμησης και ειδικότερα σε αυτές που έχουν ως σημείο 138 αναφοράς τις αγορές χρήματος και κεφαλαίων, την εφαρμογή τους στην αποτίμηση τόσο των οικονομικών αποτελεσμάτων μέσω τον υποχρεωτικών γνωστοποιήσεων των συναλλαγών τους όσο και στη μέτρηση των αποδόσεων σε συνάρτηση με το βαθμό κινδύνου που αναλαμβάνουν. Επίσης αναφέρεται σε εισαγωγικές έννοιες που αφορούν σε στρατηγικές ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω των εξαγορών και συγχωνεύσεων, σε εξεύρεση πηγών χρήσεως κεφαλαίων όπως η έκδοση νέων μετοχών καθώς επίσης και στον προγραμματισμό διάθεσης των αποτελεσμάτων με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το νομικό και φορολογικό καθεστώς. Έτσι ο φοιτητής θα έχει μία συνολική αντίληψη των διαδικασιών και μεθοδολογιών που ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις για την εύρεση κεφαλαίων, τους τρόπους ανάπτυξης σε νέες αγορές και την αποτίμηση των στοιχείων του ενεργητικού τους είτε πρόκειται για εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις είτε όχι. Με αυτή την έννοια το μάθημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία εξετάζεται η πραγματική ή η εύλογη αξία μιας επιχείρησης καθώς επίσης και η ικανότητας της να συνεχίσει να προσφέρει στους μετόχους τα αναμενόμενα από αυτούς κέρδη. Τέλος, στόχο του μαθήματος αποτελεί η κατανόηση και η ικανότητα από τους σπουδαστές των βασικών αρχών αποτίμησης επενδύσεων και επιχειρήσεων και γνώσεις που αφορούν στη διαχείριση κεφαλαίων, στη μέτρηση κινδύνου και στις τεχνικές διαφοροποίησής του.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: Έχει κατανοήσει τις βασικές μεθόδους αποτίμησης των επιχειρήσεων και των επενδύσεων όπως CAPM, WACC, APT και DDM. Έχει γνώση των εργαλείων και των τεχνικών της μέτρησης του κινδύνου και παράλληλα την ικανότητα ερμηνείας των αποτελεσμάτων, ώστε να προτείνει τις αναγκαίες αλλά και κατάλληλες επιλογές προς τις επιχειρήσεις. Είναι σε θέση διακρίνει τους βασικούς ρόλους των προτεινόμενων μεθόδων, βασικών και εναλλακτικών, σε πραγματικό περιβάλλον ή σε μία μελέτη περίπτωσης και να εκτιμήσει το ρόλο των ενδιαφερομένων μερών (επενδυτών, μετόχων, ιδιοκτητών) στην αντιμετώπιση θετικών ή αρνητικών οικονομικών εξελίξεων. Χρησιμοποιεί τις προτεινόμενες μεθοδολογίες αποτίμησης και μέτρησης κινδύνου για να προσδιορίσει βασικά στοιχεία του οικονομικού αποτελέσματος καθώς και περιπτώσεις υπερτιμημένων ή υποτιμημένων αποτελεσμάτων, ειδικότερα κατά την ύπαρξη έντονων διακυμάνσεων στο οικονομικών περιβάλλον ή σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Αναλύει και υπολογίζει τα βασικά στοιχεία διαφορετικότητας των υποδειγμάτων, ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του στην εφαρμογή των μεθόδων αποτίμησης στο να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν σε μια μελέτη περίπτωσης τον τρόπο καθορισμού της εύλογης αξίας μιας επιχείρησης η οποία εξαρτάται από τα αντίστοιχα επίπεδα του αναλαμβανόμενου κινδύνου. Αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες απόκτησης γνώσεων, σε θέματα αποτίμησης και διαχείρισης των οικονομικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων για περαιτέρω σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο.  


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

OXI


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην Επένδυση και στον Κίνδυνο.  Μέθοδοι Εκτιμήσεων και Προβλέψεων.  Υπολογισμός Αναμενόμενων Αποδόσεων.  Υπολογισμός Κινδύνου.  Θεωρία Χαρτοφυλακίου.  Εφαρμογή του Υποδείγματος του Markowitz.  Θεωρία Μερισματικής Πολιτικής.  Το Υπόδειγμα Προεξόφλησης Μερισμάτων.  Κεφαλαιακή Διάρθρωση.  Καθορισμός του Κόστους Κεφαλαίου.  Συγχωνεύσεις και Εξαγορές.  Χρηματοδότηση Ιδίων Κεφαλαίων.  Παράγωγα Χρηματοοικονομικά Προϊόντα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A+)


Εκπαιδευτές: Στέργιος Αθιανός
Τμήμα: Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής
Ίδρυμα: ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Άλλο Επιστημονικό Υπο-Πεδίο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ