Χημεία Τροφίμων


Η Χημεία Τροφίμων ασχολείται γενικά με τη σύσταση, τη δομή, τις ιδιότητες των τροφίμων, τις μεταβολές που αυτά υφίστανται κατά την παρασκευή, την αποθήκευση, τη συσκευασία, τη διακίνηση καθώς και με τις νοθείες γύρω από τα τρόφιμα. Ειδικότερα μελετάει αναλυτικά: • τη χημεία των συστατικών των τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και έλαια, βιταμίνες, ένζυμα, ανόργανα άλατα, νερό, άλλα συστατικά) • τα τρόφιμα και τη διατροφή • τη χημεία και βιοχημεία των κυριότερων κατηγοριών τροφίμων (κρέας και προϊόντα κρέατος, πουλερικά, θαλασσινά και αυγά, γάλα και προϊόντα γάλακτος, οπωροκηπευτικά, δημητριακά, ευφραντικά ποτά-ζυμώσεις). • τις μεθόδους εξέτασης των τροφίμων • τον έλεγχο εμφανών συντελεστών τροφίμων (χρώμα, ιξώδες, οσμή, γεύση) • τον έλεγχο μη εμφανών συντελεστών τροφίμων (μέθοδοι ανάλυσης τροφίμων, προσδιορισμός συστατικών και σταθερών τροφίμων, μικροβιολογική εξέταση τροφίμων).


Στόχοι Μαθήματος

Οι στόχοι του μαθήματος είναι ο φοιτητής να γνωρίσει τη σύσταση, τη δομή και τις ιδιότητες των τροφίμων και βάσει αυτών να κατανοήσει τις μεταβολές που υφίστανται τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των διαφόρων κατεργασιών.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή στη Χημεία των Τροφίμων. Χημεία του νερού. Χημείας των πρωτεϊνών. Χημεία των λιποειδών. Χημεία των υδατανθράκων. Ένζυμα-Βιταμίνες-Ανόργανα συστατικά. Πρόσθετα τροφίμων. Ανεπιθύμητα συστατικά. Βασικές έννοιες διατροφής. Χημεία και Τεχνολογία του κρέατος. Χημεία και Τεχνολογία προϊόντων γάλακτος. Χημεία και Τεχνολογία φρούτων και κηπευτικών. Χημεία και Τεχνολογία δημητριακών. Χημεία και Τεχνολογία ευφραντικών. Χρωματογραφική και Φασματοφωτομετρική ανάλυση τροφίμων.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μιχάλης Κοντομηνάς
Τμήμα: Τμήμα Χημείας
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Θεματική Περιοχή: Χημεία
Άδεια Χρήσης: CC-ΑΔ-ΠΔ

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ