Τεχνολογία Πολυμέσων


Το μάθημα έχει σαν στόχο την εξοικείωση των σπουδαστών με τις βασικές έννοιες που διέπουν τις εφαρμογές πολυμέσων, όπως επίσης την οργανωμένη επαφή τους με τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία, ανάπτυξη και ολοκλήρωση του υλικού που είναι απαραίτητο για την δημιουργία των σύγχρονων εφαρμογών πολυμέσων.


Στόχοι Μαθήματος

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση: Να κατανοήσει τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τις Τεχνολογίες Πολυμέσων. Να κατανοήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πρότυπα και τεχνολογίες που αφορούν τα διάφορα μέσα (Κείμενο, Εικόνα, Ήχος, Σχεδιοκίνηση, Video) αναπάραστασης της πληροφορίας και να εξοικειωθεί με τις βασικές τεχνικές κωδικοποίησης των μέσων σε εφαρμογές πολυμέσων. Να εξοικειωθεί με τα εργαλεία και τα ειδικά λογισμικά για τη δημιουργία εφαρμογών πολυμέσων. Να εξοικειωθεί με τις μεθοδολογίες διαχείρισης έργων και τις τεχνολογίες ανάπτυξης συστημάτων πολυμέσων και πως αυτές χρησιμοποιούνται για να εξασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση των εφαρμογών πολυμέσων. Να διακρίνει τους βασικούς ρόλους σε ένα πραγματικό έργο ή μία μελέτη περίπτωσης εφαρμογής πολυμέσων και να εκτιμήσει το ρόλο των ενδιαφερομένων μερών στην υλοποίηση του έργου. Να κατανοήσει τις δικτυακές απαιτήσεις των συστημάτων πολυμέσων καθώς και των τεχνολογιών για μεταγωγή και εκτέλεση εφαρμογών πολυμέσων στο διαδίκτυο με εγγυημένη ποιότητας υπηρεσίας. Να εντοπίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν κατά την ανάπτυξη εφαρμογών πολυμέσων και να μελετήσει τρόπους επίλυσής τους. Να συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του για να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν μια μελέτη περίπτωσης διαδραστικής εφαρμογής πολυμέσων.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υφίστανται προαπαιτούμενα μαθήματα.


Περιεχόμενα

Εισαγωγή. Τι είναι τα πολυμέσα; Δομή, γενικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες των Συστημάτων Πολυμέσων. Κατηγοριοποιήσεις των Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων. Διακριτά και συνεχή μέσα. Αυτόνομα και δικτυωμένα πολυμέσα. Διάδραση και Διαδραστικά Πολυμέσα. Ψηφιακή αναπαράσταση της Πληροφορίας (κειμένου, εικόνας, ήχου, animation, video). Τεχνικές ψηφιοποίησης. Συμπίεση Δεδομένων. Αρχές κωδικοποίησης και τεχνικές συμπίεσης δεδομένων. Αλγόριθμοι Συμπίεσης με απώλειες και χωρίς απώλειες. Κωδικοποίηση εντροπίας και πηγής. Κατηγορίες μεθόδων συμπίεσης. Τεχνικές Συμπίεσης Κειμένου, Εικόνας, Ήχου, Animation και Video. Υπερκείμενο-Υπερμέσα. Δομή και βασικά χαρακτηριστικά Προσαρμοστικά Συστήματα Υπερμέσων, Υπερμέσα στην Εκπαίδευση. Κείμενο. Γλώσσες σήμανσης, Αναπαράσταση, εισαγωγή, επεξεργασία και εκτύπωση κειμένου. Κείμενο και εφαρμογές πολυμέσων. Εικόνα. Θεωρία χρώματος. Βασικές έννοιες ψηφιακής εικόνας και γραφικών. Τύποι αρχείων εικόνας και γραφικών. Σύλληψη και ψηφιοποίηση εικόνων. Τεχνικές συμπίεσης εικόνας. Ήχος. Χαρακτηριστικά, Σύλληψη και ψηφιοποίηση ήχου. Μέθοδοι κωδικοποίησης. Τύποι αρχείων ήχου. Τεχνικές συμπίεσης ήχου. Ήχος και εφαρμογές πολυμέσων. Σχεδιοκίνηση (animation). Αρχές Σχεδιοκίνησης, Δισδιάστατη σχεδιοκίνηση (2D animation), Τρισδιάστατα γραφικά. Τρισδιάστατη σχεδιοκίνηση (3D animation). Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality). Εφαρμογές 3Δ σχεδιοκίνησης. Βασικά Χαρακτηριστικά. Συστήματα αναλογικού video. Μορφοποιήσεις κωδικοποίησης χρώματος. Ψηφιακό video (DV). Υποδειγματοληψία χρώματος. Τεχνικές συμπίεσης video. Μορφοποιήσεις αρχείων video. Ανάπτυξη Εφαρμογών Πολυμέσων. Φάσεις εργασίας (Ανάλυση, Σχεδίαση, Παραγωγή, Έλεγχος/Αξιολόγηση, Διανομή). Ομάδα παραγωγής. Μεθοδολογία και Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Πολυμέσων. Διαχείριση Πόρων στα Συστήματα Πολυμέσων. Σύγχρονα αποθηκευτικά μέσα εφαρμογών πολυμέσων. Μαγνητικά και οπτικά μέσα αποθήκευσης. Πλεονεκτήματα και περιορισμοί των οπτικών μέσων. CD πρότυπα. DVD πρότυπα. Πολυμέσα και Διαδίκτυο. Κατανεμημένα Συστήματα Πολυμέσων. Πολυεκπομπή και τεχνολογία ροής πολυμέσων. Πρωτόκολλα μετάδοσης πολυμέσων. Τηλεδιάσκεψη. Υπηρεσίες καλύτερης προσπάθειας και εγγυημένη ποιότητα υπηρεσίας. Πολυμέσα σε 3G/UMTS δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Σπυρίδων Νικολάου
Τμήμα: Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
Ίδρυμα: ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Θεματική Περιοχή: Επιστήμες Υπολογιστών, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Όχι Παράγωγα Έργα

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ