Διπλωματική ιστορία


Το μάθημα της Διπλωματικής Ιστορίας παρέχει βασικές γνώσεις για την κατανόηση της ιστορικής εξέλιξης των διεθνών φαινομένων και, στο μέτρο που αποκαθιστά τη σύνδεση με το παρελθόν, συμβάλλει στην κατανόηση της σύγχρονης διεθνούς πραγματικότητας. Παρέχει το αναγκαίο υπόβαθρο για την ενασχόληση με άλλα πεδία της Ενότητας των Διεθνών Σπουδών, όπως οι Διεθνείς Σχέσεις, το Διεθνές Δίκαιο, οι Διεθνείς Θεσμοί. Αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για όσους θελήσουν να σταδιοδρομήσουν στο διπλωματικό σώμα, τη δημοσιογραφία ή την εκπαίδευση. Γενικότερα, οι παρεχόμενες γνώσεις διευκολύνουν το φοιτητή / τη φοιτήτρια να αντιμετωπίσει κριτικά το πλήθος των πληροφοριών για διεθνή ζητήματα που καθημερινά εκπέμπονται από τα μέσα ενημέρωσης και άλλες πηγές.


Στόχοι Μαθήματος

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη διαμόρφωση εκ μέρους των φοιτητών αντίληψης για την εποχή που εξετάζεται με τη χρήση του διαδικτύου και πρόσθετης βιβλιογραφίας, ενώ στην αίθουσα διανέμεται εποπτικό υλικό και προβάλλονται σύντομα επεισόδια από πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής. Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενες γνώσεις ή προετοιμασία


Περιεχόμενα

Η Διπλωματική Ιστορία ή Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων, όπως είναι επίσης γνωστή, εξετάζει το παρελθόν κατά κύριο λόγο υπό το πρίσμα των σχέσεων ανάμεσα στα κράτη και άλλα δρώντα υποκείμενα της παγκόσμιας πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι έμφαση δίδεται στην εξωτερική πολιτική, εξετάζονται παράλληλα εξελίξεις στο εσωτερικό κρατών που επηρέασαν τη διεθνή τους συμπεριφορά και έθεσαν σε δοκιμασία τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. Η Διπλωματική Ιστορία παρέχει αναγκαία γνώση για την κατανόηση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Σχέσεων. Συγκεκριμένα, προσφέρει το υπόβαθρο των νομικών σχέσεων ανάμεσα σε κράτη και άλλα διεθνή υποκείμενα, καθώς και το συγκεκριμένο πλαίσιο για θεωρητικές προσεγγίσεις πάνω στη φύση των διεθνών σχέσεων. Το μάθημα παρέχει εισαγωγικά στοιχεία για τη διπλωματία, το ευρωπαϊκό σύστημα κρατών, καθώς και αρχές ή συνθήκες, όπως η κυριαρχία ή η ισορροπία των δυνάμεων, αντιστοίχως, πάνω στις οποίες το σύστημα αυτό στηριζόταν μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια, αναλύεται η πορεία του ευρωπαϊκού συστήματος κρατών με έμφαση στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων και τις μεταξύ τους σχέσεις, από την Ευρωπαϊκή Συμφωνία του 19ου αιώνα έως την κατάρρευση του συστήματος και την επικράτηση του διπολισμού μετά το 1945. Ως κύριοι σταθμοί εξετάζονται το σύστημα των Συμμαχιών (1871-1914), ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Ρωσική Επανάσταση, οι συνθήκες Ειρήνης και το σύστημα της Κοινωνίας των Εθνών, θέματα μειονοτήτων, η πολιτική των ολοκληρωτικών καθεστώτων του μεσοπολέμου, η πολιτική του κατευνασμού και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Ιωάννης Στεφανίδης
Τμήμα: Νομική
Ίδρυμα: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Θεματική Περιοχή: Νομική Επιστήμη - Δίκαιο
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ