Τεχνολογία Ξύλου 1


Το μάθημα έχει ως στόχο την τεχνολογική εκπαίδευση των σπουδαστών πάνω σε θέματα δομής του ξύλου, καθώς και φυσικών, χημικών και μηχανικών ιδιοτήτων του και αφετέρου τη μετάδοση τεχνολογικών γνώσεων όσον αφορά τις διαδικασίες πρίσης – ξήρανσης – εμποτισμού – άτμισης του ξύλου. Η γνώση της δομής και των ιδιοτήτων του ξύλου ως υλικού αποτελεί το «αλφαβητάρι» του σπουδαστή για την κατανόηση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων του, των δυνατοτήτων αξιοποίησής του και των βέλτιστων εφαρμογών του στην ελληνική πράξη.


Στόχοι Μαθήματος

Σκοπός του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές τις απαραίτητες γνώσεις τεχνολογίας παραγωγής των βασικών προϊόντων που παράγονται από το ξύλο με μηχανική και χημική κατεργασία. Να γνωρίσει επίσης την τεχνολογία ειδικών χειρισμών βελτίωσης των ιδιοτήτων της πριστής ξυλείας όπως της ξήρανσης, του εμποτισμού και της άτμισης του ξύλου.


Προαπαιτούμενες Γνώσεις

Γενικές προαπαιτούμενες γνώσεις.


Περιεχόμενα

1. Θεωρία Τεχνολογίας Ξύλου 1 2. ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ – ΣΤΥΛΟΙ και ΠΑΣΣΑΛΟΙ 3. Η ΠΡΙΣΗ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ 4. Ποσοτική Απόδοση Πριστηρίου 5. Ροή Παραγωγής Πριστηρίου 6. Η Ξήρανση του Ξύλου 7. Πρόγραμμα Ξήρανσης – Σφάλματα Ξήρανσης 8. Η Ξήρανση του Ξύλου (Άλλες Μέθοδοι) 9. Προστατευτικός Εμποτισμός Ξύλου 10. Άτμιση του Ξύλου 11. Καμπύλωση του Ξύλου 12. Ξυλόφυλλα 13. Ποιότητα και Πιστοποίηση Ξυλείας

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Βαθμίδα:

Τύπος:

Προπτυχιακό

(A-)


Εκπαιδευτές: Μιχάλης Σκαρβέλης
Τμήμα: Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου
Ίδρυμα: ΤΕΙ Θεσσαλίας
Θεματική Περιοχή: Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία
Άδεια Χρήσης: CC - Αναφορά - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή

Επισκεφτείτε το μάθημα

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ